ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sutra u NSRS-a

narodna_skupstina.jpg

U Banjoj Luci će sutra u 12.00 sati biti održana posebna sjednica Narodna skupštine na čijem će se dnevnom redu naći Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku.

Ovaj prijedlog utvrdila je Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici. Prijedlogom zakona vlast u RS-u pokušava razvlastiti Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, a njene nadležnosti bi se prenijele na novu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS-a.

"Ovim zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS-u. Agencija je samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravnog lica", stoji u prijedlogu.

Drugim riječima, oblast odobravanja i kontrole lijekova i medicinskih sredstava želi se prenijeti sa države na entitet. Sjedište agencije bit će u Banjoj Luci, a ona će u svom sastavu imati kontrolni laboratorij.

Dio Prijedloga zakona kojim se osniva nova agencija
Dio Prijedloga zakona kojim se osniva nova agencija

Jedna od nadležnosti ove agencije je "izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene".

Opozicija u RS-u najavila je da neće podržati Prijedlog zakona o lijekovima na sutrašnjoj sjednici, javlja Klix.

Podsjetimo, ovo je prva od niza nadležnosti koje vlasti RS-a nastoje prenijeti sa države na entitet. Osim toga, vlasti namjeravaju preuzeti i čitav niz naležnosti iz oblasti sigurnosti i pravosuđa. O tim temama će se raspravljati na drugoj sjednici koja će biti naknadno zakazana.

Osnivač se obavezuje da u proračunu Republike Srpske osigura sredstva potrebna za donošenje i primjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a. Procijenjeni iznos sredstava potrebnih za osnivanje i prvu godinu rada Agencije za lijekove Republike Srpske je 2.315.000 KM.

“Ekonomska opravdanost donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim Republike Srpske ogleda se u činjenici da će Agencija za lijekove Republike Srpske, za usluge pružene u okviru svoje djelatnosti, ostvarivati godišnje prihode u iznosu većem od iznosa procijenjenih troškova poslovanja. Pored prihoda po osnovu naknada za pružene usluge, Agencija može ostvarivati i dodatne prihode iz drugih izvora u skladu sa zakonom. Procijenjeni ukupan iznos prihoda Agencije za lijekove Republike Srpske na godišnjem nivou je 3.500.000 KM”, navodi se u Prijedlogu zakona, prenosi Klix.ba.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17