× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Foto

467478174_906789011553811_4864210859894352682_n.jpg

     U organizaciji vinograda i voćnjaka Škoro, u kiseljačkom naselju Doci ove nedjelje održan je prvi čvarak fest. Okupio je ukupno 14 ekipa, počevši od nekoliko njih s područja Kiseljaka, zatim Žepča do Cetinja u Crnoj Gori. Na manifestaciju su došli i brojni Hercegovci, Ljubušaci i Stočani koji su posjetiteljima ponudili i svoje autohtone proizvode, te gosti iz Hrvatske, Benkovca i Imotskog.

Posebnim odabirom tvrdoće, boje i hrskavosti, za pobjednika je izabrana ekipa HKUD „Gromiljak“. Drugo mjesto osvojila je ekipa Ramljaka iz kiseljačkog naselja Palež, a treće ekipa Plinomatica iz Brestovskog, Mladen, Miro i Dejan.  Miroslav Škoro, organizator ovog događaja čiji su ciljeve druženjei čuvanje tradicije pravljenja ovog delikatesa, kaže da su ocjenjivački sud činili po jedan predstavnik iz svake ekipe, te da su imali vrlo težak zadatak. Pobjednici su uz zahvalnice dobili i pribor za pravljenje čvaraka, drveni „čugelj“, limenu cjediljku, a pobjednička ekipa i posudu za pripremanju čvaraka koja se u ovom kraju zove „aranija“.    

 

462552033_592976986421263_5261239895375938603_n.jpg

 

Čuvajte tradiciju pravljenja čvaraka koja se polako gubi, poručili su posjetiteljima i organizatorima gosti iz Benkovca.  U Crnoj Gori ta se tradicija već pomalo gubi, čvarci se prave isključivo na šporetu i u malim količinama, pojasnili su nam izlagači iz Cetinja. U središnjoj Bosni, kažu Kiseljačani kao i Žepčaci, te u Hercegovini posvjedočili su Stočani i Ljubušaci tradicija pripreme čvaraka kao nekad se održala.

 

462573171_587159450927741_919935159699868159_n.jpg

Čvarak fest u Kiseljaku pokazao je da se u ovom mjestu prave izvrsni, hrskavi čvarci, ali i da ovo jelo po receptima naših starih ima mnoštvo obožavatelja te da je neizostavan dio zimske trpeze. Čvarak fest naravno nije prošao ni bez kušanja drugih delicija koje prate tradicionalne svinjokolje, od krvavica i kobasica do ražnjića. Uz dobru kapljici i glazbu, mnoštvo posjetitelja uživalo u prvom čvarak festu u Kiseljaku, manifestaciji koja će  se sudeći po zanimanju i obećanjima organizatora, održati i dogodine.

 

467423441_1029369842327261_205700371000817127_n.jpg

Artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Foto

467478174_906789011553811_4864210859894352682_n.jpg

     U organizaciji vinograda i voćnjaka Škoro, u kiseljačkom naselju Doci ove nedjelje održan je prvi čvarak fest. Okupio je ukupno 14 ekipa, počevši od nekoliko njih s područja Kiseljaka, zatim Žepča do Cetinja u Crnoj Gori. Na manifestaciju su došli i brojni Hercegovci, Ljubušaci i Stočani koji su posjetiteljima ponudili i svoje autohtone proizvode, te gosti iz Hrvatske, Benkovca i Imotskog.

Posebnim odabirom tvrdoće, boje i hrskavosti, za pobjednika je izabrana ekipa HKUD „Gromiljak“. Drugo mjesto osvojila je ekipa Ramljaka iz kiseljačkog naselja Palež, a treće ekipa Plinomatica iz Brestovskog, Mladen, Miro i Dejan.  Miroslav Škoro, organizator ovog događaja čiji su ciljeve druženjei čuvanje tradicije pravljenja ovog delikatesa, kaže da su ocjenjivački sud činili po jedan predstavnik iz svake ekipe, te da su imali vrlo težak zadatak. Pobjednici su uz zahvalnice dobili i pribor za pravljenje čvaraka, drveni „čugelj“, limenu cjediljku, a pobjednička ekipa i posudu za pripremanju čvaraka koja se u ovom kraju zove „aranija“.    

 

462552033_592976986421263_5261239895375938603_n.jpg

 

Čuvajte tradiciju pravljenja čvaraka koja se polako gubi, poručili su posjetiteljima i organizatorima gosti iz Benkovca.  U Crnoj Gori ta se tradicija već pomalo gubi, čvarci se prave isključivo na šporetu i u malim količinama, pojasnili su nam izlagači iz Cetinja. U središnjoj Bosni, kažu Kiseljačani kao i Žepčaci, te u Hercegovini posvjedočili su Stočani i Ljubušaci tradicija pripreme čvaraka kao nekad se održala.

 

462573171_587159450927741_919935159699868159_n.jpg

Čvarak fest u Kiseljaku pokazao je da se u ovom mjestu prave izvrsni, hrskavi čvarci, ali i da ovo jelo po receptima naših starih ima mnoštvo obožavatelja te da je neizostavan dio zimske trpeze. Čvarak fest naravno nije prošao ni bez kušanja drugih delicija koje prate tradicionalne svinjokolje, od krvavica i kobasica do ražnjića. Uz dobru kapljici i glazbu, mnoštvo posjetitelja uživalo u prvom čvarak festu u Kiseljaku, manifestaciji koja će  se sudeći po zanimanju i obećanjima organizatora, održati i dogodine.

 

467423441_1029369842327261_205700371000817127_n.jpg

Artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više