ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
PREVENCIJA

Movember.jpg

„The Movember“ kampanja je od 2003. godine inspirirala više od pet miliona muškaraca da puste brkove svakog studenog. Razlog pokretanja ove kampanje je humanitarnog karaktera, a samo prve godine podizanja svijesti o muškom zdravlju, Fondacija je prikupila sredstva za nekoliko stotina programa koji služe prevenciji muških oboljenja, kao što su rak prostate i rak testisa. Biomedicinska istraživanja čine većinu ovih projekata, ali Movember prepoznaje da postoje i drugi načini koji mogu promijeniti liječenje i prevenciju za muškarce s dijagnozom ovih bolest, prenosi portal AZRA.ba..

Fondacija „Movember“ najveća je dobrotvorna organizacija i jedina koja se bavi zdravljem muškaraca na globalnoj razini tijekom cijele godine, te nekim od najvećih zdravstvenih problema s kojima se suočavaju muškarci, uključujući rak prostate i testisa. „Movember“ ima cilj osigurati da se znanje dijeli širom svijeta, da se omoguće istraživanja koja će uspostaviti efikasnija i bolja liječenja ovih malignih oboljenja kao i prevenciju samoubojstava.

SVE ŠTO TREBATE DA ZNATE O RAKU PROSTATE

Rak prostate je zloćudni tumor koji nastaje u prostati, a s vremenom se može putem krvi i limfe proširiti u druge organe i tkiva. Srećom, rak prostate uglavnom sporo raste u odnosu na mnoge druge vrste karcinoma. Gotovo 90% svih karcinoma prostate ostaju desetljećima klinički neprimjetni. Pojavljuje se gotovo isključivo kod muškaraca starijih od 40 godina. U početnoj fazi nema nikakvih simptoma. Kako se, međutim, zloćudno tkivo širi, može dovesti do sužavanja mokraćne cijevi, te uzrokovati probleme s mokrenjem. Tipični simptomi u poodmaklom stadiju uključuju: učestalo mokrenje (pogotovo noću), otežano mokrenje, nemogućnost održavanja normalnog mlaza, bol i pečenje prilikom mokrenja, krv u urinu.

Rak prostate, iako drugi najčešći rak kod muškaraca, ne spada u najčešće uzroke smrti. Kod većine starijih muškaraca mogu se, barem mikroskopskim putem otkriti zloćudne ćelije, no svega tri posto umire od raka prostate. S obzirom na to da su to većinom spororastući tumori niskog stupnja zlućudnosti, stope preživljavanja su velike kod osoba kod kojih je dijagnosticiran u ranom stadiju. Kada se rak prostate otkrije u ranom stadiju, u 98 posto slučajeva je izlječiv. Ukoliko je bolest uznapredovala, stope izlječenja su niske. Rano otkrivanje raka je danas moguće redovnim godišnjim skriningom muškaraca između 40 i 50 godina digitorektalnim pregledom i određivanjem vrijednosti PSA u krvi.

RAK TESTISA

Rak testisa najčešći je zloćudni tumor muškaraca od 18. do 35. godine. Najveći broj novooboljelih muškaraca je u dobnoj skupini od 30. do 34. godine. Na sve veću učestalost raka testisa kod mladih muškaraca najvjerovatnije utječu negativni faktori u okolišu, hronični stres i nezdrave životne navike, uz postojanje genetske sklonosti. Iako već samo postojanje dijagnoze maligne bolesti kod mlađe osobe uzrokuje izvjestan strah i osjećaj nemoći, rak testisa visoko je izlječiva bolest, pogotovo ako se na vrijeme prepozna.

Kvalitet života nakon dijagnoze i liječenja gotovo je isti kao i prije bolesti. Nakon liječenja potrebna je aktivna i redovna kontrola, uz usvajanje zdravih životnih navika. Rak testisa jedna je od rijetkih malignih bolesti koja zahvata prvenstveno mlađe muškarce, shodno tome je bitno osvijestiti muškarce o riziku od obolijevanja od raka testisa te ih educirati o važnosti redovnog samopregleda. Ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv je u više od 95% slučajeva. Danas je dostupna napredna dijagnostika, što uz precizne hirurške tehnike te moderne metode zračenja i hemoterapije doprinosi vrlo visokoj stopi izlječivosti ovog malignog oboljenja.

Notra.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17