ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
17.studeni

thumbnail_GESI_2_small.jpg

Međunarodni je dan srednjoškolaca

Jednake šanse za sve, dualnim obrazovanjem lakše do posla

Međunarodni dan srednjoškolaca i srednjoškolki obilježava se 17. studenog u cijelom svijetu. To je dan kada se slavi pravo svakog učenika i učenice da se školuje i da ima pristup obrazovanju. Obilježavanju ovog datuma pridružio se i tim projekta Stručno obrazovanje u BiH zajedno sa svojim projektnim suradnicima, odajući posebno priznanje svim srednjoškolcima i srednjoškolkama koji naporno rade i školuju se i tijekom pandemije COVID-19. Uz online nastavu, pojedinačan rad u teškim uvjetima bez druženja s vršnjacima ovakav način školovanja zahtjeva velike napore.

Usprkos tome, učenici i učenice diljem BiH daju svoj maksimum u izvršavanju školskih obveza, naglašavaju predstavnici navedenog projekta te naglašavaju kako su u novim uvjetima školovanja najviše trpe Srednje stručne i tehničke škole u BiH. Navedene škole suočene su s izazovima praktične nastave koje uspješno svladavaju i zahvaljujući angažiranju nastavnika kao i samih učenika. Prilagođavanje novim metodama učenja bio je sastavni dio suočavanja sa zdravstvenom krizom izazvanom korona virusom i njenim uticajem na budućnost.

„Povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki, projekat Stručno obrazovanje u BiH želi još jednom naglasiti važnost jednakog pristupa obrazovnom procesu i inkluzije svih učenika i učenica. Sve djevojke i mladići trebaju imati jednake šanse u učenju i radu, danas u školi sutra na radnom mjestu“, priopćili su iz organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) koja provodi projekt Stručno obrazovanje u BiH čiji su partneri Vlada Švicarske i SR Njemačke.S tim ciljem, naglašavaju, potrebno je unaprijediti obrazovne sustave u BiH kako bi se svima osiguralo sudjelovanje u inkluzivnoj nastavi i otklonile prepreke pristupu obrazovanju. Obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki, naglašavaju predstavnici projekta Stručno obrazovanje u BiH, je prilika ukazati na važnosti partnerstva javnih i privatnih struktura u sektoru dualno organiziranog obrazovanja i osposobljavanja, kako bi se stvorili bolji uslovi za školovanje učenica i učenika na ravnopravnoj osnovi, bez predrasuda o isključivo „muškim“ ili isključivo „ženskim“ zanimanjima. Projekat podržava partnerske škole u realizaciji dualno organiziranog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada jer unaprijeđenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada.

AP/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17