ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Veliki četvrtak

papa trg

Zbog pandemije korona virusa cijeli svijet  prilagodio je svoju svakodnevnicu novim pravilima, što se odrazilo i na uskrsno slavlje. Ovogodišnja proslava najvećeg katoličkog blagdana izostavit će nekoliko običaja, od čega  je najznačajnije da nema uobičajenih misnih slavlja.

Sveta stolica je izdala upute  za Uskrs i  Veliki tjedan.

Na Veliki četvrtak izostavljeno je pranje nogu, kao i procesija na kraju mise koju će predvoditi svećenici na prikladnom mjestu bez vjernika, stoji u uredbi. U molitvi na Veliki petak će biti spomenuti "oboljeli" i "umrli".

Bit će ograničeno i štovanje Križa poljupcem. Povorke poput Križnog puta koji se obično slavi u Rimu u nazočnosti Pape, biskupi mogu odgoditi. Tradicionalna krsna misa kada se blagoslovi sveto ulje koje se tijekom godine koristi za krštenja također se može odgoditi.

Objavljene su i zasebne uredbe patrijaršija Istočnih katoličkih Crkvi. Sva krštenja planirana za Uskrs moraju se odgoditi, navela je Kongregacija za Istočne Crkve.

Unatoč tome što su neka glavna obilježja uskrsnog slavlja odgođena, smisao Uskrsa se samo pojačao. Uskrs je blagdan novog početka, radosti i ustrajnosti – ono što je trenutno najpotrebnije. Iako zbog  trenutne situacije nije moguće putovati, zahvaljujući modernoj tehnologiji, mnoge obitelji će na taj način podijeliti radost uskrsnog slavlja.
Televizijski prijenos će omogućiti praćenje svetih misa bez odlaska u crkvu.

 

Tereza Š/artinfo.ba

izvor: https://www.vjeraidjela.com/veliki-cetvrtak-razumijete-li-sto-sam-vam-ucinio/.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17