× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
C&D i Doper
Ecos
kiseljak open
  • HP

marke.png

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke „Europa 2020. – Drevne poštanske rute“. Ovo izdanje izdaje se pod okriljem PostEuropa i svake godine jedna je zajednička tema za sve članice.

Rimske legije su bile vezane s Rimom cestama kojima se odvijala prva pošta. Rimsku glasničku službu, u početku zvanu vehiculatio kasnije cursus publicus, osnovao je car August između 27. i 20. godine prije Krista. Za cara Septimija Severa (193. - 211.) cursus publicus podijeljen je u dva dijela: brzi (cursus velox) i spori (cursus claburalis). Kao motivi na markama izabrana su kola te srebrni denar rimskog konzula L. Saufeiusa (152. godina prije Krista). Kovanica na reversu prikazuje Viktoriju koja vozi bigu (dvopreg), a na aversu glavu božice Rome. Novčić se nalazi u Franjevačkom Muzeju Samostana sv. Ante na Humcu, na području kojim je još od prvoga stoljeća prolazila vrlo značajna vojna cesta Salona (Solin) - Bigeste (Ljubuški) - Narona (Vid).

Autor likovnog rješenja je Marin Musa, a marke se u poštanskom prometu koriste od 5. travnja 2020. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.