× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Opasnosti

dijete internet

KAKO ZAŠTITITI DJECU OD LOŠIH SADRŽAJA NA INTERNETU

Djeca brzo uče i vole tehnologiju te se u današnje vrijeme već od najranijih dana služe internetom. U školskoj dobi vrijeme provedeno na internetu ispunjava većinu njihovog slobodnog vremena, što u prosjeku iznosi negdje oko 4-5 sati dnevno.

Budući da je internet medij koji nudi široke mogućnosti obrazovanja, informiranja, komunikacije ali i zabave, on djeci nudi mnoge korisne sadržaje, ali isto tako krije i brojne opasnosti i rizike. Internet je zapravo prava riznica neprimjerenih i neželjenih sadržaja, i to posebno kada govorimo o mladima i djeci koji često nisu svjesna online opasnosti odnosno nemaju znanja ni iskustva kako prepoznati istinu od laži i kako vrednovati različite informacije i sadržaje na koje nailaze.

KOJE SU SVE OPASNOSTI INTERNETA

Internet je mjesto koje raspolaže neograničenim znanjem. Djeca surfanjem mogu upoznati razne načine učenja, bilo kroz igru, videozapise, čitanje članaka ili razgovor s drugim ljudima. Uz to dolazi i izloženost djece svijetu opasnosti – ‘Insta’ dopisivanju, chat sobama, mailovima ili profilima na društvenim mrežama.

Prije nego što osvijestite aktivnosti vašeg djeteta na Internetu, važno je imati na umu ove stvari:

  • pokušajte biti upoznati sa svim opasnostima na Internetu kojima su vaša djeca izložena dok su ‘online’
  • istražite sve nove aplikacije ili stranice koje djeci omogućavaju dopisivanje ili razgovor s drugima
  • naučite ‘rječnik‘ – nove izraze, slengove ili akronime koje koriste prilikom dopisivanja
  • obratite pozornost na to koristi li vaše dijete web kameru ili aplikacije za video-razgovor
  • istražite kako možete zaštiti uređaje i djecu od neželjenog sadržaja s Interneta

„Ono što posebno zabrinjava je da mnogi roditelji ne pridaju puno pažnje dječjim online aktivnostima i ponašanju, što za posljedicu može imati različite neugodnosti ali i dovesti dijete u stvarnu opasnost. U prilog ovome govori činjenica da je istraživanje nevladine organizacije 'Global Analitika' iz Sarajeva pokazalo da čak 60 posto roditelja u Bosni i Hercegovini ne zna šta njihovo dijete radi kad je online!“

Na internetu se nalaze određeni sadržaji koje ne možete blokirati ni kontrolirati, a to su komentari na društvenim mrežama i web stranicama koji mogu sadržavati govor mržnje i linkove na različite neprimjerene sadržaje. Isto tako, određene stranice sadrže brojne reklame i obavijesti s pozivom na 'klik' koje vode na neprimjeren sadržaj, što posebno privlači mlađu djecu koja misle da se iza obavijesti krije neki interesantan ili zabavan sadržaj.

Kako je nemoguće zaštititi dijete od baš svake neprimjerene web stranice, jedan od prvih savjeta za roditelje kada se govori o zaštiti djece na internetu je izgradnja povjerenja u razgovoru s djetetom kako bi se ono, ako se i kad nađe u problemu na internetu, prvo obratilo za roditelju za pomoć i savjet.

Pored toga, stručnjaci smatraju da najveću odgovornost za educiranje djece o online sigurnosti snose upravo roditelji, a i učitelji i nastavnici, koji ne samo da trebaju pružati podršku djetetu već i konstantno pratiti nove trendove na internetu, posebno kad se radi o trendovima i novim opcijama na društvenim mrežama na kojima provode veći dio dana.

Proučite mjere sigurnosti na društvenim mrežama i koristite alate i aplikacije za blokiranje neprimjerenih i pornografskih sadržaja kao što su veoma popularni Qustodio te Kidlogger koji prati šta djeca pretražuju na internetu i gdje se logiraju, a tu je i Zoodles koji je posebno prilagođen maloj djeci.

Jedan od servisa kojeg mnogi roditelji koriste je i OpenDNS FamilyShield koji radi na tako što blokira neprimjerene stranice na svim uređajima koji koriste internet preko kućnog routera. Ovaj servis je jako popularan jer blokira neželjene sadržaje i na mobitelima i tabletima.

Cyberbullying ili online nasilje označava razne oblike uznemiravanja u komentarima ili u privatnim porukama i razgovorima. Cyber nasilnik može biti svako, neko koga dijete poznaje iz škole, nepoznati vršnjaci koje upozna online ili nepoznate i poznate odrasle osobe koje na neki način žele nauditi djetetu. Djeca žrtve cyberbullying-a često ne žele pričati o nasilju zbog osjećaja stida ili straha, pa ako primijetite promjene u ponašanju vašeg mališana, nemojte zaboraviti da uzrok problema može biti online.

Privatni podaci i društvene mreže - Djeca i mladi proteklih godina najviše vremena online provode upravo na društvenim mrežama. Instagram, Snapchat i Facebook djeci omogućuju da se povežu s prijateljima iz škole, stvaraju nova prijateljstva ali i da dijele zabavne sadržaje te igraju igrice.

Stručnjaci savjetuju da, kad dijete bude spremno, zajedno napravite profil te da zajedno proučite opcije i postavke privatnosti kakve ima svaka društvena mreža. Djeci napravite privatni profil i redovno provjeravajte koga ima u prijateljima.

Ne zaboravite da svaka društvena mreža ima i opciju direktne komunikacije s online prijateljima, te slanja fotografija i video snimaka. Npr. Facebook Messenger, a i mnoge druge aplikacije imaju i opciju video poziva koju nasilnici mogu zloupotrijebiti, pa je veoma važno da djeci objasnite opasnosti koje nosi ovakva komunikacija, posebno ako se radi o nepoznatim osobama. Isto tako, Snapchat i Instagram dozvoljavaju objavljivanje lokacije u stvarnom vremenu pa nepoznate osobe s liste prijatelja mogu znati gdje se dijete u tom trenutku nalazi. Razgovarajte s djetetom o opasnostima ove opcije i podesite postavke profila tako da lokaciju mogu vidjeti samo prijatelji koje poznajete.

Većina društvenih mreža kao što su Instagram, Facebook ili Snapchat, ali i aplikacije za komunikaciju kao što su Viber i WhatsApp su preporučuju djeci od 13. godine života.

Društvena mreža koju djeca koriste od najranijih dana, čak od druge godine života je YouTube. Raznovrsnost zabavnih i edukativnih sadržaja koje nudi ovaj video servis privlačna je čak i bebama, a platforma je tako jednostavna za korištenje da je djeca savladaju mnogo prije nego nauče čitati i pisati.

Ono što je problematično jeste da YouTube također krije mnoge neprimjerene i uznemirujuće sadržaje, a putem opcije 'Recommended' (eng. preporuke) koja se nalazi na stranici mlađa djeca mogu lako doći u dodir u sadržajima koji nisu predviđeni za njihovu dob te se zbuniti ili uplašiti. Povežite YouTube sa svojim mailom kako bi znali šta dijete gleda i imali kontrolu nad sadržajima.

YouTube nije bezazlen ni za stariju djecu, posebno kako se zadnjih godina u svijetu povećao broj takozvanih 'vloggera', odnosno osoba koje putem videa iznose stvari iz privatnog života ili kroz razne tutorijale podučavaju djecu određenim stvarima. To naravno ne znači da je svaki od ovih YouTube kanala opasan, no neki od njih mogu promovirati pogrešne vrijednosti ili čak nasilje i neke opasne hobije, pa povremeno provjerite i šta starija djeca gledaju na YouTubeu.

ODAKLE POČETI

Najbolji put do sigurnog korištenja interneta u obitelji, kao i do razumijevanja kako djeca koriste internet je zajedničko korištenje interneta. Ključ je u aktivnom angažmanu i razgovoru s djecom. Budite pozitivni, prihvatite i vi tehnologije u kojima vaša djeca uživaju i potražite obiteljske aktivnosti i igre. Posvetite vrijeme istraživanju igara i usluga koje vaša djeca koriste, ili žele koristiti, i njihovih sigurnosnih značajki. Tako ćete bolje razumjeti različite načine na koje se djeca služe tehnologijom i osjećat ćete više samopouzdanja.

SIGURNO SURFANJE

Od najrazličitijih oblika online zlostavljanja, svoje dijete možete zaštiti i korištenjem odgovarajućih specijaliziranih programa koji blokiraju pristup neželjenim stranicama. Na taj način sprečavate odlazak na web stranice u vrijeme kad ne možete neposredno nadgledati djetetove aktivnosti na internetu, a ipak se možete pouzdati da za računalom nije izloženo uznemirujućim sadržajima i porukama. Programi za zaštitu najčešće nisu besplatni. Osnovna im je namjena da filtriraju web stranice, pojedini softveri omogućuju i da se vremenski ograniči pristup internetu. Također postoji mogućnost da se ograniči i vrsta datoteka te igrica koje dijete smije koristiti.

 

KOLIKO VREMENA JE PREVIŠE

Djeca mogu biti vrlo entuzijastična kad je riječ o korištenju tehnologije. Često je izazov iskoristiti ovaj entuzijazam na pozitivan način i održati ravnotežu s drugim važnim područjima života i razvoja. Neke od strategija za upravljanje vremenom na internetu uključuju dogovaranje vremenskih ograničenja, planiranje tjednog rasporeda za zajedničko korištenje interneta te micanje prijenosnih uređaja iz dječje sobe tijekom noći.

NISU SVE IGRE PRIKLADNE ZA DJECU

Postoji puno različitih online igara koje djeca mogu igrati na računalu, igračim konzolama ili u aplikacijama. Igranje videoigara često predstavlja prvi susret s internetom. Neke igre namijenjene su odrasloj ili starijoj publici i mogu sadržavati prizore ili jezik koji nije primjeren djeci. Zbog toga je važno da igre koje vaša djeca igraju odgovaraju njegovoj dobi. Jednako kao kod klasifikacije filmova, dobne oznake za videoigre dodjeljuju se na temelju njihova sadržaja. Informirajte se o sustavu ocjenjivanja igara PEGI (Pan European Games Information), čije dobne oznake imaju i neke online igre.

Brojne online igre omogućuju djeci igranje i razgovor s drugim korisnicima. Ako sami odigrate igru prije svog djeteta, možete se zabaviti, ali i vidjeti kakve su joj postavke sigurnosti i postoji li, primjerice, mogućnost prijavljivanja nepravilnosti moderatoru. Dobro je i čitati recenzije igara kako biste saznali kakva su iskustva drugih roditelja, koji su potencijalni sigurnosni problemi, ima li u igri oglasa i jesu li oni primjereni publici kojoj je igra namijenjena. Prilikom preuzimanja aplikacije, provjerite jesu li moguće kupnje u aplikaciji, kako dijete ne bi nenamjerno trošilo novac tijekom igranja. U postavkama mnogih uređaja možete i onemogućiti takvu kupnju.

SAVJETI ZA RODITELJE

  • Kada dođe vrijeme za to, zajedno s djecom napravite mail adresu i profile na društvenim mrežama. Ovako ćete znati njihove pristupne podatke, te provjeriti s kim dijete komunicira i tko su mu online prijatelji. Koristite gore navedene aplikacije i softvere koji blokiraju neželjene sadržaje i prate dječje aktivnosti online kako bi bili uvjereni da je dijete sigurno, ali i zadovoljno u komunikaciji s prijateljima i osobama koje upozna online
  • Savjetujte djecu da na internetu ne ostavljaju puno ime i prezime, kućnu adresu i ime škole, imena roditelja, brojeve telefona ili mobitela i objasnite im zašto odavanje privatnih podataka može biti opasno. Razgovarajte s njima i o drugim opasnostima i neugodnostima kao što su nasilne igrice, internet prevare i lažna predstavljanja.
  • S djecom razgovarajte smireno i nemojte im prijetiti 'ukidanjem' interneta ukoliko otkrijete nešto neprimjereno. To može prouzrokovati samo suprotnu reakciju i dovesti dijete do toga da i ubuduće krije svoje online navike. U današnje vrijeme je nemoguće zabraniti djeci korištenje interneta i ona će mu vrlo lako pristupiti i izvan kuće. Pored kompjutera, sada su tu tableti i mobilni telefoni koje mnoga djeca posjeduju, pa je skoro nemoguće kontrolirati kad i gdje će pristupati internetu.
  • Napravite malu listu pravila kad se radi o online komunikaciji. Upozorite ih da ne stupaju u konverzacije s nepoznatim ljudima te da se nikad i nipošto ne nalaze s ljudima koje su upoznali online. Dobro je poznato da mnogi nasilnici prave lažne profile pretvarajući se da su vršnjaci ili nudeći djeci poklone i druge usluge ukoliko pristanu na susret. Isto tako, djeci objasnite da vam moraju reći ukoliko ih neko uznemirava ili zlostavlja na internetu, bilo da se radi o vršnjačkom nasilju ili odrasloj osobi. Potencijalne online opasnosti je u realnom svijetu moguće spriječiti pravovremenom reakcijom, pa je izgradnja povjerenja u odnosu s djetetom u ovom slučaju ključna.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Opasnosti

dijete internet

KAKO ZAŠTITITI DJECU OD LOŠIH SADRŽAJA NA INTERNETU

Djeca brzo uče i vole tehnologiju te se u današnje vrijeme već od najranijih dana služe internetom. U školskoj dobi vrijeme provedeno na internetu ispunjava većinu njihovog slobodnog vremena, što u prosjeku iznosi negdje oko 4-5 sati dnevno.

Budući da je internet medij koji nudi široke mogućnosti obrazovanja, informiranja, komunikacije ali i zabave, on djeci nudi mnoge korisne sadržaje, ali isto tako krije i brojne opasnosti i rizike. Internet je zapravo prava riznica neprimjerenih i neželjenih sadržaja, i to posebno kada govorimo o mladima i djeci koji često nisu svjesna online opasnosti odnosno nemaju znanja ni iskustva kako prepoznati istinu od laži i kako vrednovati različite informacije i sadržaje na koje nailaze.

KOJE SU SVE OPASNOSTI INTERNETA

Internet je mjesto koje raspolaže neograničenim znanjem. Djeca surfanjem mogu upoznati razne načine učenja, bilo kroz igru, videozapise, čitanje članaka ili razgovor s drugim ljudima. Uz to dolazi i izloženost djece svijetu opasnosti – ‘Insta’ dopisivanju, chat sobama, mailovima ili profilima na društvenim mrežama.

Prije nego što osvijestite aktivnosti vašeg djeteta na Internetu, važno je imati na umu ove stvari:

  • pokušajte biti upoznati sa svim opasnostima na Internetu kojima su vaša djeca izložena dok su ‘online’
  • istražite sve nove aplikacije ili stranice koje djeci omogućavaju dopisivanje ili razgovor s drugima
  • naučite ‘rječnik‘ – nove izraze, slengove ili akronime koje koriste prilikom dopisivanja
  • obratite pozornost na to koristi li vaše dijete web kameru ili aplikacije za video-razgovor
  • istražite kako možete zaštiti uređaje i djecu od neželjenog sadržaja s Interneta

„Ono što posebno zabrinjava je da mnogi roditelji ne pridaju puno pažnje dječjim online aktivnostima i ponašanju, što za posljedicu može imati različite neugodnosti ali i dovesti dijete u stvarnu opasnost. U prilog ovome govori činjenica da je istraživanje nevladine organizacije 'Global Analitika' iz Sarajeva pokazalo da čak 60 posto roditelja u Bosni i Hercegovini ne zna šta njihovo dijete radi kad je online!“

Na internetu se nalaze određeni sadržaji koje ne možete blokirati ni kontrolirati, a to su komentari na društvenim mrežama i web stranicama koji mogu sadržavati govor mržnje i linkove na različite neprimjerene sadržaje. Isto tako, određene stranice sadrže brojne reklame i obavijesti s pozivom na 'klik' koje vode na neprimjeren sadržaj, što posebno privlači mlađu djecu koja misle da se iza obavijesti krije neki interesantan ili zabavan sadržaj.

Kako je nemoguće zaštititi dijete od baš svake neprimjerene web stranice, jedan od prvih savjeta za roditelje kada se govori o zaštiti djece na internetu je izgradnja povjerenja u razgovoru s djetetom kako bi se ono, ako se i kad nađe u problemu na internetu, prvo obratilo za roditelju za pomoć i savjet.

Pored toga, stručnjaci smatraju da najveću odgovornost za educiranje djece o online sigurnosti snose upravo roditelji, a i učitelji i nastavnici, koji ne samo da trebaju pružati podršku djetetu već i konstantno pratiti nove trendove na internetu, posebno kad se radi o trendovima i novim opcijama na društvenim mrežama na kojima provode veći dio dana.

Proučite mjere sigurnosti na društvenim mrežama i koristite alate i aplikacije za blokiranje neprimjerenih i pornografskih sadržaja kao što su veoma popularni Qustodio te Kidlogger koji prati šta djeca pretražuju na internetu i gdje se logiraju, a tu je i Zoodles koji je posebno prilagođen maloj djeci.

Jedan od servisa kojeg mnogi roditelji koriste je i OpenDNS FamilyShield koji radi na tako što blokira neprimjerene stranice na svim uređajima koji koriste internet preko kućnog routera. Ovaj servis je jako popularan jer blokira neželjene sadržaje i na mobitelima i tabletima.

Cyberbullying ili online nasilje označava razne oblike uznemiravanja u komentarima ili u privatnim porukama i razgovorima. Cyber nasilnik može biti svako, neko koga dijete poznaje iz škole, nepoznati vršnjaci koje upozna online ili nepoznate i poznate odrasle osobe koje na neki način žele nauditi djetetu. Djeca žrtve cyberbullying-a često ne žele pričati o nasilju zbog osjećaja stida ili straha, pa ako primijetite promjene u ponašanju vašeg mališana, nemojte zaboraviti da uzrok problema može biti online.

Privatni podaci i društvene mreže - Djeca i mladi proteklih godina najviše vremena online provode upravo na društvenim mrežama. Instagram, Snapchat i Facebook djeci omogućuju da se povežu s prijateljima iz škole, stvaraju nova prijateljstva ali i da dijele zabavne sadržaje te igraju igrice.

Stručnjaci savjetuju da, kad dijete bude spremno, zajedno napravite profil te da zajedno proučite opcije i postavke privatnosti kakve ima svaka društvena mreža. Djeci napravite privatni profil i redovno provjeravajte koga ima u prijateljima.

Ne zaboravite da svaka društvena mreža ima i opciju direktne komunikacije s online prijateljima, te slanja fotografija i video snimaka. Npr. Facebook Messenger, a i mnoge druge aplikacije imaju i opciju video poziva koju nasilnici mogu zloupotrijebiti, pa je veoma važno da djeci objasnite opasnosti koje nosi ovakva komunikacija, posebno ako se radi o nepoznatim osobama. Isto tako, Snapchat i Instagram dozvoljavaju objavljivanje lokacije u stvarnom vremenu pa nepoznate osobe s liste prijatelja mogu znati gdje se dijete u tom trenutku nalazi. Razgovarajte s djetetom o opasnostima ove opcije i podesite postavke profila tako da lokaciju mogu vidjeti samo prijatelji koje poznajete.

Većina društvenih mreža kao što su Instagram, Facebook ili Snapchat, ali i aplikacije za komunikaciju kao što su Viber i WhatsApp su preporučuju djeci od 13. godine života.

Društvena mreža koju djeca koriste od najranijih dana, čak od druge godine života je YouTube. Raznovrsnost zabavnih i edukativnih sadržaja koje nudi ovaj video servis privlačna je čak i bebama, a platforma je tako jednostavna za korištenje da je djeca savladaju mnogo prije nego nauče čitati i pisati.

Ono što je problematično jeste da YouTube također krije mnoge neprimjerene i uznemirujuće sadržaje, a putem opcije 'Recommended' (eng. preporuke) koja se nalazi na stranici mlađa djeca mogu lako doći u dodir u sadržajima koji nisu predviđeni za njihovu dob te se zbuniti ili uplašiti. Povežite YouTube sa svojim mailom kako bi znali šta dijete gleda i imali kontrolu nad sadržajima.

YouTube nije bezazlen ni za stariju djecu, posebno kako se zadnjih godina u svijetu povećao broj takozvanih 'vloggera', odnosno osoba koje putem videa iznose stvari iz privatnog života ili kroz razne tutorijale podučavaju djecu određenim stvarima. To naravno ne znači da je svaki od ovih YouTube kanala opasan, no neki od njih mogu promovirati pogrešne vrijednosti ili čak nasilje i neke opasne hobije, pa povremeno provjerite i šta starija djeca gledaju na YouTubeu.

ODAKLE POČETI

Najbolji put do sigurnog korištenja interneta u obitelji, kao i do razumijevanja kako djeca koriste internet je zajedničko korištenje interneta. Ključ je u aktivnom angažmanu i razgovoru s djecom. Budite pozitivni, prihvatite i vi tehnologije u kojima vaša djeca uživaju i potražite obiteljske aktivnosti i igre. Posvetite vrijeme istraživanju igara i usluga koje vaša djeca koriste, ili žele koristiti, i njihovih sigurnosnih značajki. Tako ćete bolje razumjeti različite načine na koje se djeca služe tehnologijom i osjećat ćete više samopouzdanja.

SIGURNO SURFANJE

Od najrazličitijih oblika online zlostavljanja, svoje dijete možete zaštiti i korištenjem odgovarajućih specijaliziranih programa koji blokiraju pristup neželjenim stranicama. Na taj način sprečavate odlazak na web stranice u vrijeme kad ne možete neposredno nadgledati djetetove aktivnosti na internetu, a ipak se možete pouzdati da za računalom nije izloženo uznemirujućim sadržajima i porukama. Programi za zaštitu najčešće nisu besplatni. Osnovna im je namjena da filtriraju web stranice, pojedini softveri omogućuju i da se vremenski ograniči pristup internetu. Također postoji mogućnost da se ograniči i vrsta datoteka te igrica koje dijete smije koristiti.

 

KOLIKO VREMENA JE PREVIŠE

Djeca mogu biti vrlo entuzijastična kad je riječ o korištenju tehnologije. Često je izazov iskoristiti ovaj entuzijazam na pozitivan način i održati ravnotežu s drugim važnim područjima života i razvoja. Neke od strategija za upravljanje vremenom na internetu uključuju dogovaranje vremenskih ograničenja, planiranje tjednog rasporeda za zajedničko korištenje interneta te micanje prijenosnih uređaja iz dječje sobe tijekom noći.

NISU SVE IGRE PRIKLADNE ZA DJECU

Postoji puno različitih online igara koje djeca mogu igrati na računalu, igračim konzolama ili u aplikacijama. Igranje videoigara često predstavlja prvi susret s internetom. Neke igre namijenjene su odrasloj ili starijoj publici i mogu sadržavati prizore ili jezik koji nije primjeren djeci. Zbog toga je važno da igre koje vaša djeca igraju odgovaraju njegovoj dobi. Jednako kao kod klasifikacije filmova, dobne oznake za videoigre dodjeljuju se na temelju njihova sadržaja. Informirajte se o sustavu ocjenjivanja igara PEGI (Pan European Games Information), čije dobne oznake imaju i neke online igre.

Brojne online igre omogućuju djeci igranje i razgovor s drugim korisnicima. Ako sami odigrate igru prije svog djeteta, možete se zabaviti, ali i vidjeti kakve su joj postavke sigurnosti i postoji li, primjerice, mogućnost prijavljivanja nepravilnosti moderatoru. Dobro je i čitati recenzije igara kako biste saznali kakva su iskustva drugih roditelja, koji su potencijalni sigurnosni problemi, ima li u igri oglasa i jesu li oni primjereni publici kojoj je igra namijenjena. Prilikom preuzimanja aplikacije, provjerite jesu li moguće kupnje u aplikaciji, kako dijete ne bi nenamjerno trošilo novac tijekom igranja. U postavkama mnogih uređaja možete i onemogućiti takvu kupnju.

SAVJETI ZA RODITELJE

  • Kada dođe vrijeme za to, zajedno s djecom napravite mail adresu i profile na društvenim mrežama. Ovako ćete znati njihove pristupne podatke, te provjeriti s kim dijete komunicira i tko su mu online prijatelji. Koristite gore navedene aplikacije i softvere koji blokiraju neželjene sadržaje i prate dječje aktivnosti online kako bi bili uvjereni da je dijete sigurno, ali i zadovoljno u komunikaciji s prijateljima i osobama koje upozna online
  • Savjetujte djecu da na internetu ne ostavljaju puno ime i prezime, kućnu adresu i ime škole, imena roditelja, brojeve telefona ili mobitela i objasnite im zašto odavanje privatnih podataka može biti opasno. Razgovarajte s njima i o drugim opasnostima i neugodnostima kao što su nasilne igrice, internet prevare i lažna predstavljanja.
  • S djecom razgovarajte smireno i nemojte im prijetiti 'ukidanjem' interneta ukoliko otkrijete nešto neprimjereno. To može prouzrokovati samo suprotnu reakciju i dovesti dijete do toga da i ubuduće krije svoje online navike. U današnje vrijeme je nemoguće zabraniti djeci korištenje interneta i ona će mu vrlo lako pristupiti i izvan kuće. Pored kompjutera, sada su tu tableti i mobilni telefoni koje mnoga djeca posjeduju, pa je skoro nemoguće kontrolirati kad i gdje će pristupati internetu.
  • Napravite malu listu pravila kad se radi o online komunikaciji. Upozorite ih da ne stupaju u konverzacije s nepoznatim ljudima te da se nikad i nipošto ne nalaze s ljudima koje su upoznali online. Dobro je poznato da mnogi nasilnici prave lažne profile pretvarajući se da su vršnjaci ili nudeći djeci poklone i druge usluge ukoliko pristanu na susret. Isto tako, djeci objasnite da vam moraju reći ukoliko ih neko uznemirava ili zlostavlja na internetu, bilo da se radi o vršnjačkom nasilju ili odrasloj osobi. Potencijalne online opasnosti je u realnom svijetu moguće spriječiti pravovremenom reakcijom, pa je izgradnja povjerenja u odnosu s djetetom u ovom slučaju ključna.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.