Energetska učinkovitost

priroda list

Ozonski omotač od potpunog uništenja može spasiti svako od nas

Zaštita ozonskog omotača i klimatske promjene svakodnevno su na vrhu liste globalnih agendi koje se bave očuvanjem naše planete. I dok svjetski lideri pregovaraju i razmatraju nove načine za borbu protiv negativnih posljedica klimatskih promjena, i mi također možemo imati značajnu ulogu u ovim procesima. Ulogu koja od nas traži jako malo u odnosu na veliki učinak koji možemo dobiti zauzvrat.

Smanjenje potrošnje energije koju koristimo u svojim domovima, u poslovnom okruženju, ali i na ulici, može biti veoma efektivno u globalnim razmjerima. Osim toga, direktnu pozitivnu promjenu vidjet ćemo na svom kućnom budžetu.

Mali korak za nas, ali veliki za čovječanstvo. Nakon savjetovanja sa ekspertima koji rade na Projektu energetske učinkovitosti za BiH (BEEP - Bosnia Energy Efficiency Project), donosimo nekoliko savjeta zbog kojih se možete pohvaliti da ste i vi na zadatku očuvanja ozonskog omotača.

U vašem domu, ako još uvijek niste, pobrinite se da su sve sijalice koje koristite energijski efikasne. Kad zagrijavate vodu, zagrijavajte samo onu količinu koja vam je potrebna. Morate priznati da zaista nije potrebno prokuhati puno kuhalo vode kako bi se napravila jedna šolja čaja. Kad nisu u upotrebi, svim električnim uređajima u potpunosti prekinite dovod električne energije jer njena potrošnja aktivna čak i ako su uređaji u „stand by“ modu. Na vašim uređajima za grijanje, podešavajte termostat i tri stupnja manje jer vam to može donijeti uštedu i od 10% od ukupnog računa kojeg sad plaćate. Možda će vam učiniti besmisleno, ali ako kuhate u šerpi koja nema poklopac, osim tečnosti, u paru se pretvara i vaš novac. Zato, šerpu držite uvijek poklopljenom.

U poslovnom okruženju, kad god je to moguće, dokumente kreirajte isključivo u digitalnom formatu, a printer koristite samo kada je to neophodno, imajući na umu da sve što isprintate možete reciklirati. Energiju, vrijeme i novac na radnom mjestu možete sačuvati i ako svaki sastanak koji ne zahtijeva fizičko prisustvo obavite putem interneta ili servisa za online komunikaciju. Nevjerojatno je koliko potencijala za uštedu leži upravo u ovakvim aktivnostima.

Dok svoje vrijeme provodite u transportu, razmislite o sljedećim opcijama: za manje udaljenosti, koristite biciklo, za svakodnevni odlazak na posao potražite društvo s kojim možete podijeliti vožnju, a za kupovinu vašeg sljedećeg vozila odaberite novu generaciju hibrida. Vrijeme koje inače provodite u premošćivanju prepreka od tačke A do tačke B na ovaj način možete pretvoriti u dragocjene trenutke koji će vam donijeti mnoštvo koristi - financijske, društvene, pa čak i emotivne.

Ovo je samo nekoliko jednostavnih, ali efektivnih, koraka koji će obogatiti vaš život i našu planetu u svakom smislu. Jednom kada se naviknete na ovakvo stanje svijesti, ubrzo ćete i sami pronalaziti nove i zanimljive načine koji će vam dati puno pravo da se zaista osjećate kao ekspert zaposlen na zaštiti ozonskog omotača i borbi protiv negativnih posljedica klimatskih promjena.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos3
  • RADOJE

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

  • Radoje 2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17