× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
kiseljak open

penava2.jpg

 

Jozo Penava jedan je od onih Kiseljačana koji bi mnogo veći uspjeh ostvario da je živio u sadašnjem vremenu. Veliki glazbeni stvaratelj, doajen sevdaha i jedan od najznačajnijih osoba u glazbenoj povijesti Bosne i Hercegovine.

Rođen je u mjestu Palež 1909.godine. Bio je bosanskohercegovački producent, skladatelj, aranžer, vokalni i instrumentalni interpretator. Dao je veliki, nemjerljivi doprinos kvalitetnoj narodnoj pjesmi, posebno očuvanju tradicijske pjesme zasnovane na elementima narodne baštine kako Hrvata tako i ukupnog naslijeđa Zapadnog Balkana. Nesumnjivo je najznačajniji i najproduktivniji bosanskohercegovački skladatelj.

Završio je za pekara, no ipak to nije bila njegova ljubav i nešto čime se htio baviti. Vrlo brzo napušta pekarski posao, i posvećuje se onome što je zaista volio. Već od njegovih početaka bio je očigledan njegov talent za glazbu, a svirao je prim i tamburicu.S prvim pjesmama  “Sa prozora” i “U baštici, kraj bijele ružice”  pojavio se još 1939. Upisao je glazbenu školu gdje je stekao glazbena znanja i svoj rad i djelo samo oplemenio i usavršio. Jedan je od utemeljitelja “Radio Sarajeva” nakon Drugog svjetskog rata. Penava je vodio Tamburaški orkestar Radio Sarajeva više od dvadeset godina.

Neki od najvećih pjevača i pjevačica pjevali su pjesme koje su nastajale pod perom Joze Penave. Neki od njih su : Safet Isović, Zaim Imamović, Nada Mamula, Nedžad Salković, Vida Pavlović, Silvana Armenulić, Meho Puzić, Beba Selimović, Nedjeljko Bilkić, Zehra Deović, Himzo Polovina, Zori Dubljević.

penava0.jpg

Najproduktivniji je i najvažniji skladatelj narodne tradicijske glazbe svog vremena, a mnogi će reći da je bio i autor koji je najbliži Bosni, bosanskom narodu i bosanskom duhu.. Opjevao je Sarajevo sa svih strana, pjevao je o cijeloj Bosni i Hercegovini, o njenim rijekama, šumama, izvorima, običajima.

Prva pjesma za Safeta Isovića bila je Penavina “Sjetuje me majka”, a  autor je i legendarne “Bosno moja poharana”,  koju je napisao 1946. godine.Dobitnik je najviših državnih i umjetničkih priznanja: Estradna nagrada BiH, tri Zlatne spomen-plakete RTS-a, Orden rada sa srebrenim vjencem, Spomen diploma za stvaralački i aktivni rad koju dodjeljuje udruženje skladatelja SRBiH, Orden rada za zlatnim vjencem, Estradna nagrada Jugoslavije, Spomen plaketa grada Sarajeva.
U znak zahvalnosti građani Sarajeva dali su ime ulice ovom velikanu, a u rodnom mu gradu Kiseljaku njegovo ime nose trg i ulica.

Poznate Penavine pjesme su:
• „Sve behara i sve cvjeta“
• „Sjetuje me majka“
• „Cvati ružo moja“
• “Sarajevo, behara ti tvoga”
• “Gledala sam sa prozora”
• “Na mezaru majka plače i nišane ljubi”
• “Golube poleti”
• “Pokraj kuće male”
• “Sarajčice hajdemo”
• “Pjesma Kiseljaku”
• “Malenim sokakom ne prolazim više”
• “Mene moja zaklinjala majka”

Penava je preminuo u Sarajevu 1987.godine.

BM/Artinfo.ba

 

BIHAMK
Stanje na cestama (03.06.)
Prije 7 minute
3.lipnja
Sv. Carlo Lwanga
Prije 29 minute
Vremenska prognoza
Oblačno s kišom i pljuskovima
Prije 31 minute
Sarajevo i SBK
Najavljene radarske kontrole za 3.6.2023.
Prije 1 sat
Juicy Kiseljak open
Kiša danas neumoljiva, završena tek tri meča
Prije 15 sati
Dva radna mjesta
DRR Auto : Oglas za posao
Prije 19 sati

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.