• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

tursija salata

 

Popularna živa turšija kako su je zvale naše bake, a mi ostavile do danas isti način pripreme i sam naziv ovako pripremljenog povrća za zimu, izuzetno jednostavna priprema, kod nas generacijama unazad sačuvan recept i tradicionalna priprema baš kao nekad davno.
DOČEKAJTE HLADNIJE DANE SPREMNO!

Potrebno je:
2 kg karfiola,
2 kg paprike – sorta bijela duga,
2 kg mrkve,
2 kg malih krastavaca,
2 kg zelene rajčice,
malo ljutih papričica (po želji),
veza peršina,
veza celera,
biber u zrnu.

Preljev:
10 l vode,
300 g soli,
200 g šećera,
200 ml esencija,
10 g vinobrana.
10 g konzervansa.

Priprema:
Izabrati zdravo i lijepo povrće.
Povrće dobro oprati u hladnoj vodi, karfiol odvojiti na manje komade – cvjetiće, mrkvu po želji presjeći na polovine ili četvrtine, redati u pripremljenoj posudi. Za pripremu zimnice najbolje je koristiti staklene tegle, mada se danas u ponudi mogu naći i razne plastične posude, u ovisnosti od potrebe biramo i veličinu posude koju ćemo koristiti. Pripremljeno povrće redati naizmjenično tako da u svakom redu bude paprike, rajčice, mrkve, karfiola, krastavaca, list peršina, list celera i bibera u zrnu. Povrće redati do vrha posude. Na vrhu posude staviti plastičnu ,,pahuljicu,, da povrće ne bi kasnije plivalo po površini.
Za preljev pripremiti 10 l vode, dodati so, šećer, esenciju, konzervans i vinobran, sve dobro promiješati i ostaviti par sati da se svi sastojci rastvore u vodi i dobro sjedine. Pripremljen preliv naliti preko naredanog povrća, voditi računa da povrće bude dobro pritisnuto da ne ,,ispliva,, na površini vode, povrće mora biti ispod nivoa preljeva. Posudu dobro zatvoriti i ostaviti na hladno mjesto. Nakon desetak dana provjeriti je li upotrjebljena količina soli dovoljna, ako želite dodati so, tečnost pažljivo odliti u drugu posudu i nakon toga vratiti ponovo u posudu sa turšijom, da bi količina soli bila svuda jednako raspoređena.
Nakon 20 – 30 dana turšija se može uporabiti.

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17