1. OGLEDALA I PROZORI
Čak se ni specijalna sredstva za čišćenje ne pokažu kao pravi majstori za prozore, kako ih predstavljaju. Međutim, najbolje je da se okrenemo našoj kuhinji. Tu nas uvijek čekaju najvjernija sredstva za čišćenje. Možete ih prati miješajući jednake dijelove vode i octa. Međutim, nije sve u našpricaj-obriši tehnici. Potrebno je da prljavštinu skinete prije nego se bacite na glancanje. To ćete uraditi brzo ako budete koristili čistu spužvicu ili stare novine (crno-bijele). Našpricajte ogledala i prozore mješavinom, pobrišite spužvicom, pa dobro uglancajte papirnim ubrusima ili novinama. Na staklenim stolovima vidi se svaka mrljica i najsitnija prašina ili dlačica. Muka su za čišćenje. Ako stavite čašu bez podmetača – eto muke. Da biste ih očistili lakše i uglancali (i usjajili) iscijedite sok iz pola limuna na staklenu površinu i dobro istrljajte čistom krpom. Uklonite višak soka i dobro očistite suhom krpom, ubrusima ili novinama.
Evo i recepta kako da napravite svoje domaće sredstvo za čišćenje prozora. Sasvim jednostavno.
Pripemite praznu i dobro opranu bocu od nekog prijašnjeg sredstava za čišćenje sa sprejom. Trebat će vam i cjediljka, žica za mućenje, sok od pola limuna, 1 žlica kukuruznog škroba, pola šalice običnog octa i pola šalice vode. I, naravno, stare novine.
Iscijedite limun, procijedite sok kroz cjediljku da se riješite košpica i, eventualnih, komadića limuna. Limunu dodajte ocat i kukuruzni škrob i sve dobro izmiješajte. Smjesu uspite u bocu i dospite vodu. Promućkajte i vaše sredstvo za čišćenje je spremno.
Uvijek promućkajte pre upotrebe, našpricajte prozore i novinama obrišite prljavštinu.
2. ČIŠĆENJE METALA
Metalni predmeti su osjetljivi te s time i održavati metal zahtijeva poseban pristup. Također, nisu svi metalni predmeti istog sastava. Svakoj vrsti treba drugačiji pristup. Ono što vrijedi za održavanje bakra, ne vrijedi za održavanje srebra.
Sljedeći savjeti uputit će vas kako da pravilno održavate vaše metalne predmete. Prije svega bilo koji metalni predmet ne bi smjeli čuvati nigdje u skučenom prostoru kako se u dodiru s ostalim predmetima ne bi oštetio. Važno je da metal ne bude na pretoplom zraku. Ne smije doći ni do kondenzacije jer će tada nastati hrđa na metalu.
Aluminij se može prati mješavinom soka od limuna, vode i sapuna i to laganim pokretima krpicom.
Bakar je izrazito važno redovito održavati te paziti da ne potamni jer tada poprima zelenkastu boju koja ako dođe u jelo, može izazvati mučninu. Mješavinom octa i soli prebrišite bakrene površine, a zatim prijeđite krpicom preko površine koja je namočena u čistu vodu. Na kraju površinu prijeđite suhom krpom. Postoje i sredstva za čišćenje bakra, no ukoliko ga nemate poslužite se otopinom octa i soli. Neke domaćice u mješavinu octa i soli dodaju i malo brašna. Ukoliko se stvorila korozija na vašim bakrenim površinama, prijeđite preko nje octom ili limunovim sokom te je nakon toga isperite i obrišite suhom krpom.
Srebro bi uvijek trebalo prati toplom vodom nakon upotrebe. Kako bi predmeti od srebra ostali sjajni otprilike 1 puta tjedno ih prebrišite krpom namočenom u toplu vodu. Ukoliko vam je srebro potamnilo, očistite ga sredstvom za srebro. Tu trebate pripaziti da sredstvo dobro uklonite sa srebrnih predmeta, kako ne bi tragovi koji ostanu uzrokovali daljnje tamnjenje. Treba napomenuti da se srebro koje je potamnilo čisti pokraj otvorenog prozora ili u prostoru koji se prozračuje jer dok traje čišćenje, uzrokuje sumporni plin. Srebrne predmete možete očistiti i komadićem vate kojeg ste natopili alkoholom. Nakon toga te predmete isperite vodom. Srebrni pribor za jelo zahtijeva kupku za srebro.
Nehrđajući čelik (INOX) je nužno redovito čistiti radi estetskih razloga, kao i zbog održavanja njegove otpornosti na koroziju. Otpornost na koroziju inoxu daje tanki sloj kromovog oksida. Kisik iz atmosfere sa kromom iz inoxa stvara pasivan film, koji štiti inox od korozije. Svaka kontaminacija površine inoxa prljavštinom ili nekim drugim materijalom, spriječava proces nastajanja pasivnog filma koji štiti inox od korozije. Stoga, da bi zadržali sve pozitivne karakteristike inoxa, nužno je redovito čišćenje svih inox površina u ugostiteljskim objektima. Čišćenje inoxa je jednostavno, te inox zapravo traži redovito čišćenje, jer ga je gotovo nemoguće pohabati pretjeranim čišćenjem, za razliku od nekih drugih materijala.
Nikolina J/artinfo.ba