
Prema rezultatima posljednjeg istraživanja Eurobarometra o sigurnosti hrane u zemljama članicama Europske unije i kandidatkinjama za članstvo, sigurnost hrane se u Bosni i Hercegovini nalazi na drugom mjestu najvažnijih faktora prilikom kupovine hrane (50 posto), dok je na prvom mjestu cijena hrane (57 posto). Na trećem mjestu je okus hrane (48 posto).
U odnosu na istraživanje Eurobarometra provedeno u razdoblju svibanj/lipanj 2023. godine, zabrinutost građana u našoj zemlji najviše je porasla za ostatke pesticida u hrani, i to za 14 postotnih bodova, izvijestila je u petak Agencija za sigurnost hrane BiH.
Kada je riječ o osobnom zanimanju za sigurnost hrane, 64 posto ispitanika izjavilo je da ih zanima tema sigurnosti hrane, a na pitanje za koje su teme čuli iz područja sigurnosti hrane, najveći udio ispitanika (61 posto) odgovorio je da je čuo za aditive, kao što su boje, konzervansi i arome u hrani, a potom za ostatke pesticida u hrani (59 posto).
Četrdeset posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine odgovorilo je da zna dovoljno da bi mogli izbjeći ili umanjiti rizike, što je za 10 postotnih bodova više u odnosu na prosjek zemalja članica Europske unije.
Građani BiH izjavili su da su najviše zabrinuti za genetski modificirane sastojke hrane (39%), aditive, kao što su boje, konzervansi i arome u hrani (37%) i ostatke pesticida u hrani (36%).
Na pitanje o vjerojatnosti da će promijeniti ponašanje prilikom pripreme i konzumacije hrane, nakon informacije iz medija o izbijanju bolesti uzrokovane hranom, koja im je predstavljena u sklopu ovog pitanja, 80 posto žena i 66 posto muškaraca odgovorilo je da bi vjerojatno promijenilo ponašanje.
Istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane u zemljama članicama Europske unije i kandidatkinjama za članstvo provedeno je na uzorku od 1.003 ispitanika Bosne i Hercegovine metodom intervjua (face-to-face) u razdoblju od 26. ožujka do 15. travnja 2025. godine.
artinfo.ba