× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Agencija za sigurnost hrane

 l_ac4104ed98a2279f15e30d057caced56.jpg

Radionicom koja je održana u četvrtak u Mostaru, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, završen je prvi ciklus obuka o potvrđivanju sukladnosti sa specifikacijom proizvoda zaštićenih oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Nakon Bijeljine i Livna, proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda koji nose jednu od oznaka kvalitete imali su priliku za stjecanje dodatnih saznanja o potvrđivanju sukladnosti sa specifikacijom proizvoda, kao i kontrolama kojima podliježu zaštićeni proizvodi. Radionica je održana u sklopu projekta "EU4AGRI" u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda i Češkom razvojnom agencijom, priopćili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kako bi potrošači imali jamstvo da način proizvodnje, sastav i karakteristike proizvoda odgovaraju proizvođačkoj specifikaciji, podsjećaju, kontrole proizvoda sa zaštićenim oznakama provode se prije i nakon stavljanja na tržište.

U skladu s odobrenim planom kontrole, prije stavljanja proizvoda na tržište kontrole provode ovlaštena kontrolna tijela, a nakon stavljanja na tržište mjerodavna inspekcijska tijela.

Svaki proizvođač proizvoda sa zaštićenim nazivom, odnosno korisnik oznake, kao i svaki sudionik u lancu proizvodnje, prerade i distribucije naveden u proizvođačkoj specifikaciji mora dobiti potvrdu sukladnosti sa specifikacijom proizvoda. To je preduvjet za stavljanje proizvoda za zaštićenom oznakom na tržište, navodi se u priopćenju.

U Bosni i Hercegovini trenutačno je, u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, zaštićeno 20 prehrambenih proizvoda, i to šest oznakom podrijetla, 11 oznakom zemljopisnog podrijetla i tri oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, podsjećaju u Agenciji.

“Posebno me raduje činjenica da je jedan od zaštićenih proizvoda, Livanjski sir, nakon postupka registracije u Bosni i Hercegovini, upisan i u registar zaštićenih oznaka Europske unije. Smatram značajnim istaknuti da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u procesu pristupanja EU iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod zaštićen na razini EU",  istaknuo je u svom obraćanju sudionicima radionice Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

On se nada kako će zajedničke aktivnosti doprinijeti još boljoj promociji Bosne i Hercegovine koja, kako je kazao, svojom gastronomskom ponudom može konkurirati drugim svjetskim turističkim destinacijama.

Prema "Studiji Europske komisije o ekonomskoj vrijednosti shema kvalitete, zemljopisnih oznaka i zajamčeno tradicionalnih specijaloiteta” objavljenoj 2021. godine, jedinična prodajna vrijednost proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla u prosjeku je dvostruko veća od vrijednosti sličnog necertificiranog proizvoda.

U 2017. godini, proizvodi sa zaštićenim oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta imali su udio od 7 posto ili 77 milijardi eura u ukupnoj prodajnoj vrijednosti europskih poljoprivrednih proizvoda. 

Registrirani nazivi prehrambenih proizvoda zaštićeni su od ilegalne komercijalne prakse, kao što je izravna ili neizravna komercijalna uporaba, nezakonito korištenje registriranog imena, lažno oglašavanje i imitacija, navodi se u priopćenju.

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Agencija za sigurnost hrane

 l_ac4104ed98a2279f15e30d057caced56.jpg

Radionicom koja je održana u četvrtak u Mostaru, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, završen je prvi ciklus obuka o potvrđivanju sukladnosti sa specifikacijom proizvoda zaštićenih oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Nakon Bijeljine i Livna, proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda koji nose jednu od oznaka kvalitete imali su priliku za stjecanje dodatnih saznanja o potvrđivanju sukladnosti sa specifikacijom proizvoda, kao i kontrolama kojima podliježu zaštićeni proizvodi. Radionica je održana u sklopu projekta "EU4AGRI" u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda i Češkom razvojnom agencijom, priopćili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kako bi potrošači imali jamstvo da način proizvodnje, sastav i karakteristike proizvoda odgovaraju proizvođačkoj specifikaciji, podsjećaju, kontrole proizvoda sa zaštićenim oznakama provode se prije i nakon stavljanja na tržište.

U skladu s odobrenim planom kontrole, prije stavljanja proizvoda na tržište kontrole provode ovlaštena kontrolna tijela, a nakon stavljanja na tržište mjerodavna inspekcijska tijela.

Svaki proizvođač proizvoda sa zaštićenim nazivom, odnosno korisnik oznake, kao i svaki sudionik u lancu proizvodnje, prerade i distribucije naveden u proizvođačkoj specifikaciji mora dobiti potvrdu sukladnosti sa specifikacijom proizvoda. To je preduvjet za stavljanje proizvoda za zaštićenom oznakom na tržište, navodi se u priopćenju.

U Bosni i Hercegovini trenutačno je, u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, zaštićeno 20 prehrambenih proizvoda, i to šest oznakom podrijetla, 11 oznakom zemljopisnog podrijetla i tri oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, podsjećaju u Agenciji.

“Posebno me raduje činjenica da je jedan od zaštićenih proizvoda, Livanjski sir, nakon postupka registracije u Bosni i Hercegovini, upisan i u registar zaštićenih oznaka Europske unije. Smatram značajnim istaknuti da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u procesu pristupanja EU iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod zaštićen na razini EU",  istaknuo je u svom obraćanju sudionicima radionice Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

On se nada kako će zajedničke aktivnosti doprinijeti još boljoj promociji Bosne i Hercegovine koja, kako je kazao, svojom gastronomskom ponudom može konkurirati drugim svjetskim turističkim destinacijama.

Prema "Studiji Europske komisije o ekonomskoj vrijednosti shema kvalitete, zemljopisnih oznaka i zajamčeno tradicionalnih specijaloiteta” objavljenoj 2021. godine, jedinična prodajna vrijednost proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla u prosjeku je dvostruko veća od vrijednosti sličnog necertificiranog proizvoda.

U 2017. godini, proizvodi sa zaštićenim oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta imali su udio od 7 posto ili 77 milijardi eura u ukupnoj prodajnoj vrijednosti europskih poljoprivrednih proizvoda. 

Registrirani nazivi prehrambenih proizvoda zaštićeni su od ilegalne komercijalne prakse, kao što je izravna ili neizravna komercijalna uporaba, nezakonito korištenje registriranog imena, lažno oglašavanje i imitacija, navodi se u priopćenju.

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više