Nedostatak apetita, zamor i nadimanje česti su simptomi u ljetno doba. Talijanski stručnjaci su napravili tri različita dijetalna programa prehrane u skladu sa životnom dobi.
Ako odaberete onaj koji najviše odgovara vašim godinama, bez puno napora izgubit ćete dva-tri kilograma za dva tjedna, i što je još bolje i korisnije, usvojiti načela koja će vam pomoći duže ostati mladi.
“Potrebe našeg organizma mijenjaju se s godinama”, tvrdi talijanska nutricionistica dr. Diana Scartocca. “Postoje namirnice koje uvijek moraju biti zastupljene u prehrani, kao što su voće i povrće, dragocjeni izvori vitamina i mineralnih soli, ali postoje i namirnice koje su potrebne prvenstveno 20-godišnjakinjama, zatim one potrebne ženama u četvrtom desetljeću i one koje su od ključnog značaja za osobe starije od 40 godina”, smatra Scartocca.
20-30
Sa svakom menstruacijom žene gube znatniju količinu željeza. Stoga jedite namirnice bogate željezom. No, željezo iz povrća teško se apsorbira. U lakšem apsorbiranju pomoći će vam vitamin C. Zato je poželjno da voće i povrće jedete sirove. Vitamin D također je nužan. Nalazi se u masnoj ribi, ribljem ulju i žutanjku.
30-40
Držite pod kontrolom razinu kolesterola u krvi. Kako? Jedite namirnice bogate omega-3 mastima, koje štite od tumora i reguliraju razinu triglicerida u krvi. Tako ćete smanjiti rizik od tromboze, dijabetesa, srčanih bolesti i proširenih vena. Ove dragocjene tvari nalaze se prije svega u masnoj ribi i plodovima mora, koje treba jesti najmanje dva-tri puta tjedno. Ribu pripremajte na roštilju ili pecite u pećnici bez dodavanja masnoće.
40+
Kako biste sačuvali zdrave kosti i smanjili rizik od osteoporoze, nužan vam je kalcij, prisutan prvenstveno u mlijeku i mliječnim proizvodima, ali i u soji. Ova namirnica je nužna poslije 40. rođendana, prije svega zato što sadrži bjelančevine slične životinjskim, a ne sadrže zasićene masti. Da bi vam koža ostala glatka i meka, jedite namirnice bogate vitaminom E.
artinfo.ba | preuzeto s portala dnevni-list.ba