• Pile

prekinuta sjednica sabora rh v

Kako se moglo i očekivati, konstituirajuća sjednica Sabora RH u četvrtak nije uspjela, prekinuta je i ne zna se kad će biti nastavljena. HDZ je naime odbio podržati kandidaturu MOST-ovog Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora, koju je podržao SDP. S obzirom da je MOST već najavio da mjesto predsjednika Sabora prihvaća samo ako će ih podržati i HDZ i SDP, Podolnjak je odbio ovu kandidaturu. Josip Leko najavio je da će sjednica biti nastavljena kada se postigne većina potrebna za njegovo konstituiranje. No, mišljenja o tome tko saziva nastavak konstituirajuće sjednice su različita pa je tako odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunoslav Olujić na HTV-u objasnio da to spada u ovlasti Predsjednice Republike, a ne Sabora.

Robert Podolnjak je za HTV izjavio kako MOST i dalje inzistira na zajedništvu i konsenzusu te da bi preglasavanje bila najgora opcija. Na pitanje je li spreman opet prihvatiti kandidaturu, rekao je da to ovisi o stavovima HDZ-a i SDP-a.

HDZ-ovac Davorin Mlakar nije objasnio zbog čega je HDZ odustao od najavljene kandidature Željka Reniera za predsjednika Sabora. Kazao je da HDZ nastavlja pregovore s MOST-om i da je do nastavka sjednice Sabor moguće postići dogovor. Mlakar je podsjetio da Sabor, po pravilniku, zasjeda do 15. prosinca u godini te se pribojava da će Leko 'opet, kršeći Poslovnik, sazvati sjednicu i izvan tih rokova'. No, prekid i odgodu konstituirajuće sjednice ne smatra dramatičnom. 'Ovo je najmanji trošak, u ovom trenutku stvaranja dobre vlasti za RH, odgoda od sedam dana nije tragična', kazao je.

SDP-ovac Branko Grčić također smatra da nije tragično što Sabor nije konstituiran ali da je sjednica Sabora sazvana preuranjeno, u trenutku dok još pregovori nisu do kraja dovršeni. SDP je, kaže, ispoštivao sve dogovore s MOST-om i sada čeka daljnji razvoj događaja. Da je konstituiranje uspjelo, to bi bio korak naprijed i bliže formiranju saborske većine i nove vlade.

Pregovori MOST-a s HDZ-om i SDP-om idu dalje, a u ponedjeljak se nastavljaju i konzultacije kod Predsjednice Republike.

im|artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17