ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Mjesto ugodnog življenja

dom zdravlja tematski

Tri kapitalna projekta u općini Kiseljak u narednom razdoblju bit će završetak radova na izgradnji Zdravstveno-edukacijskog centra, izgradnja nove gradske prometnice sa tunelom ( obilaznica prema Sarajevu) i izgradnja Zone sporta i rekreacije.

Ono najizglednije je dovršetak gradnje nove zgrade Doma zdravlja odnosno Zdravstveno-edukacijskog centra. Naime, prošle godine u listopadu položen je kamen temeljac te započeta gradnja projekta označenog  i kao generacijski iskorak s obzirom kako građani na njega čekaju desetljećima a koji će koštat oko 5 milijuna KM. U tijeku je druga faza gradnje objekta koji će se prostirati na  4.700 metara korisne površine a uključivat će brojne nove specijalizirane odjele poput onoga za palijativnu njegu, veliki parking te europske trendove kada je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Projekt je financijski podržala i Vlada RH.

 

zona sporta tematski.png

 

Zona sporta i rekreacije

Općinsko vijeće Kiseljak na nedavnoj je sjednici usvojilo Idejno rješenje Zone sporta i rekreacije. Nakon provedene javne rasprave u trajanju od 30 dana, jedino pismeno očitovanje stiglo je od PD Pogorelica, koje je tražilo dopunu sadržaja poput izgradnje umjetne stijene.

U sklopu Detaljnog plana uređenja Kiseljak III 2013-2023, usvojeno je idejno rješenje projekta „Izgradnja i uređenje Sportsko - rekreacijske zone Kiseljak III", koji prema ovom planu obuhvaća sportski teren s umjetnom travom i pratećim objektom, sportski teren s umjetnom podlogom, ugostiteljski objekt s pratećim sadržajem, pješačke i zelene površine kao i streetworkout park.

Lokacija Zone sporta i rekreacije se nalazi u neposrednoj blizini samog središta Kiseljaka. Smještena u sjevernom dijelu mjesta na lijevoj obali rijeke Lepenice u pravcu raskrižja za Busovaču, odnosno Visoko obuhvaćenom ulicom Hrvatske mladeži, koritom rijeke Lepenice i Rotiljskim potokom. Obuhvaćena je površina od 2,5 Ha.

Između sportskih terena bit će smješten višefunkcionalni prateći objekt koji obuhvaća klupske i društvene prostore, ugostiteljske sadržaje, sanitarne i pomoćne prostore.

Ciljevi uređenja prostora potrebnog za razvoj sporta ali i rekreaciju sa pratećim sadržajima jesu poboljšanje standarda življenja u Kiseljaku te kombinacijom osnovnih sadržaja i funkcionalnom organizacijom i kvalitetnom distribucijom sadržaja iskoristiti predmetni prostor, odnosno racionalnije iskoristiti gradsko građevinsko zemljište.

 

obilaznica tematski.png

 

Nova prometnica s tunelom

O velikoj obilaznici prema Sarajevu kroz općinu Kiseljak priča se godinama no priča je intenzivirana 2017. kada je održana prezentacija Idejnog projekta Obilaznice Kiseljak (iz pravca Sarajeva prema Visokom) u organizaciji JP ceste Federacije BiH i Općine Kiseljak a sve u svrhu konzultacija oko projektnog rješenja koje bi se usvojilo za daljnji rad.

Ozbiljnost  Javnog poduzeća  Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo kada je u pitanju ovaj projekt dokazana je i krajem prošle godine kada je općinskom rukovodstvu predstavljen finalni Projekt izgradnje  prometnice -obilaznice, koja uključuje i tunel. Gradnja bi trebala početi ove godine a Općinsko vijeće je pozitivno odgovorilo na zahtjev "JP Ceste FBIH"  kojim se tražilo utvrđivanje javnog  interesa za  izgradnja Obilaznice Kiseljak, faza 1, od kružne raskrsnice na M5 do ulaza u tunel.

Zahtjev je podrazumijevao i Rješenje o Urbanističkoj suglasnosti izdato od strane Službe za gospodarstvo, urbanizam i prostorno planiranje Općine Kiseljak te popis parcela za utvrđivanje javnog interesa.

Ukupna dužina ove nove gradske prometnice bit će  skoro 2 000 metara od kojih će samo tunel biti dug skoro 600 metara. Izgradnjom obilaznice znatno će se prometno rasteretiti središte grada  te općenito poboljšati prometna sigurnost.

Upravo su gužve razlog nastanka ideje o još jednoj, većoj odnosno pravoj obilaznici iz smjera Sarajeva. Naime, kako su kazali iz "Cesta",  gradsko središte Kiseljaka jedno je od najprometnijih u cijeloj BiH i trenutno je prioritet za rješavanje, jer kroz ovu malu općine godišnje prođe nekoliko milijuna vozila.

 Ideja za ovu veliku obilaznicu (zapadna obilaznica završena je davno,) koja podrazumijeva i tunel, nastala je još 2010.godine kada je rađen Urbanistički plan općine, ipak, samo tunel podrazumijeva ogromne financijske izdatke a koji su opet samo dio cjelokupnog iznosa.

No volje da se ovaj problem riješi imaju obje spomenute institucije i realizacija je već u tijeku.

Zaboraviti ne treba ni Poduzetničku zonu Dugo polje koja je sada u potpunosti infrastrukturno zaokružena i predstoji joj jača promotivna kampanja s ciljem privlačenja većeg broja investitora.

"HEINEKEN" DOBIO 21 PARCELU, TRAŽI INVESTITORE ZA KISELJAK

tematski-Podzetnicka-zona.jpg

 

 

 

 

Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17