ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Zamjenik ministrice vanjskih poslova

IMG_3344-Copy-702x336.jpg

 

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić održao je 19. listopada 2020. godine u Sarajevu sastanak na dužnosnicima Europske službe za vanjsko djelovanje – zamjenikom generalnog tajnika za politička pitanja Enrique Moraom i zamjenikom korespondenta za Europu Francescom Morinijem. Sastanku je prisustvovao i šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler.

Zamjenik ministrice Josip Brkić je izrazio zahvalnost za potporu i pomoć institucija EU i država članica Bosni i Hercegovini i njenim građanima u ovom izazovnom vremenu. Naglasio je da je veliku važnost je imala pomoć namijenjena za rješavanje zdravstvene krize i smanjenje teških ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije COVID-19.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina pozdravlja odluku Europske komisije od 6. listopada 2020. godine kojom je usvojena „Komunikacija o EU politici proširenja za 2020. godinu“, „Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu“, kao i „Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan“ i „Upute za provedbu Zelene agende za zapadni Balkan“. BiH provodi aktivnosti i procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Europske komisije iz Mišljenja, ovogodišnjeg izvještaja, te dva ekonomska dokumenta. Istaknuo je da su stručna i financijska pomoć Europske unije u procesu integracije od velike važnosti za dalji napredak na Bosne i Hercegovine na EU putu. Podcrtao je važnost nastavka zajedničkog rada na ljudskoj i infrastrukturnoj povezanosti, ekonomskom razvitku, vladavini zakona, suzbijanju i borbi protiv korupcije, borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organiziranog kriminala, kao i sprečavanja ilegalnih migracija. Iskazao je uvjerenje da je zapadni Balkan strateški cilj Europske unije i da će se potpora i pomoći ovoj regiji nastaviti.

Zamjenik ministrice Brkić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU i nema alternativu europskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okružja, ekonomskog razvitka i političke stabilnosti za sve narode i žitelje Bosne i Hercegovine. S tim u vezi informirao je o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Naglasio je da je za završetak ovog posla potrebno mnogo političke volje, te kao pozitivan primjer naveo politčki sporazum o izborima u gradu Mostaru, koji će rezultirati izborima u Mostaru nakon dvanaest godina. Što se tiče ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan zahvalio se za uključivanje prioritetnih projekata koje je prijavila BiH.

Susret s zvaničnicima EEAS je upriličen pred sutrašnji sastanak političkih direktora Europske unije i zapadnog Balkana (EU-WB6) čiji će domaćin biti zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić, stoji na službenoj stranici Vlade.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17