ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Sjednica

dn martinovic f

Obrazlažući zakon u ime predlagača, Federalne vlade, Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH, naveo je da ponuđeni zakon već dugo čeka na usvajanje i da je plod dogovora između Federacije BiH i kantona.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je danas u nastavku pete redovite sjednice Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom. Odlučeno je i da ovaj akt bude upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

Tijekom današnje izaslaničke rasprave u Domu naroda, diskutanti su kazali da je zakon ove vrste potreban, ali većina je izrekla primjedbe na ponuđena rješenja, između ostalih, primjedbu da će zakon, stupi li na snagu, nepotrebno dodatno opteretiti proračune kantona umjesto da njegovu primjena u cijelosti financira federalni nivo, prenosi Fena.

Također je rečeno da pravo na dječji dodatak ne treba uvjetovati, primjerice, time što domaćinstvo posjeduje automobil koji nije stariji od sedam godina, niti treba ostaviti neriješeno pitanje zaposlenih porodilja. 

Obrazlažući zakon u ime predlagača, Federalne vlade, Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH, naveo je da ponuđeni zakon već dugo čeka na usvajanje i da je plod dogovora između Federacije BiH i kantona.

Po Jurešićevim riječima, predlagač nema iluziju da je ponuđeni tekst idealan nego smatra da treba stvoriti osnov za uređenje ove oblasti, pa nacrt može biti podložan promjenama tijekom javne rasprave.

Na koncu rasprave u Domu naroda, izaslanici su većinom glasova podržali Nacrt i uputili ga u tromjesečnu javnu raspravu uz zaključak da bude osnova za narednu fazu, izradu konačnog prijedloga zakona, kada treba uvažiti primjedbe i sugestije iz rasprave.

Ponuđeni nacrt zakona o podršci obiteljima s djecom propisuje dva temeljna prava - na dječji dodatak i pomoć nezaposlenim porodiljama, s tim što bi dodatak bio financiran iz federalnog, a naknade porodiljama iz kantonalnih proračuna, ali i to pod uvjetom definiranim federalnim propisom kako ne bi dolazilo do neujednačenosti u ovoj vrsti davanja, odnosno diskriminacije.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17