× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
C&D i Doper
Ecos
kiseljak open
  • Popis nagrađenih

jajce igre 20 zatvaranje kaz

        U Jajcu je danas svečano zatvoreno 39. izdanje Pozorišnih/kazališnih igara BiH.

 Nakon pet predstava koje su ove godine prošle izbor selektorice Tine Laco te bogatog pratećeg programa koji je, u okvirima preporuka i mogućnosti, upotpunio festivalsku atmosferu u kraljevskome Jajcu, festival je svečano zatvoren i to redom glazbe, riječi i redom nagrada.

Nazočne je pozdravila ravnateljica Doma kulture Smiljka Brtan dok je čast da zatvori ovogodišnje izdanje Festivala pripala glumcu Vladimiru Pšeničnikom Njiriću.

DSC00859.JPG

Žiri 39. Pozorišnih/kazališnih igara, u sastavu Maja Lasić, Damir Altumbabić i Dubravka Zrnčić-Kulenović, odgledao je svih pet predstava koje su bile u programu glavne selekcije Igara i konstatirao sljedeće kako su svi teatarski učesnici zaslužuju priznanje što su svojim sudjelovanjem omogućili kontinuitet Festivala i ispunili namjeru organizatora.

Nedolazak jedne predstave, iz opravdanih razloga, okrnjila je ovogodišnju selekciju što utiče na objektivnost vrednovanja sveukupne teatarske sezone u BiH.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je Narodnom pozorišta Tuzla za predstavu „Pijana noć 1918“ po tekstovima Miroslava Krleže i Tene i Ive Štivičića u režiji Gradimira Gojera.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Gradimiru Gojeru za predstavu „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzladok je nagrada za najbolju kostimografiju dodijeljena Vesni Teodosić za kostime u predstavi „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju glazbu pripala je Denisu Hadžiću u predstavi „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla a nagrada za najbolju scenografiju pak  Dragani Purković Macan za zanimljivu arhitektoniku scene u predstavi „Škola za žene“ u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagrada za najbolju dramaturgiju pripala je Vedrani Božinović za dramaturški postupak i suradnju sa redateljicom Lajlom Kaikčijom na konceptualnosti i dosljednosti predstave „Dogville“ Larsa von Triera, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Sarajeva

Sadiki Kahrimanović pripala je nagrada za najbolju mladu gumicu za glumački angažman u predstavi „Pijana noć 1918.“ u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla

Nagrada za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljena su i :

Nerminu Omiću za ulogu Vesovića u predstavi „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla

Anji Ilić za ulogu Anjese u predstavi „Škola za žene“ Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka

Amri Kapidžić za ulogu Grace u predstavi „Dogville“ Narodnog pozorišta Sarajevo

Glumačkom ansamblu predstave „Identitluk“ Hrvatskog narodnog kazališta, Narodnog pozorišta i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara

Za glumačko partnersku igru Deanu Batozu i Aleksandru Stojkoviću u predstavi „Nije čovjek ko ne umre“ u izvedbi Pozorišta Prijedor.

 

DSC00921.JPG

DSC00892.JPG

DSC00956.JPG

118835671_2201518266661124_8687765486326203771_n.jpg

 

 

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.