× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Prvi za Zapadnog Balkana

sir_livanjski.jpg

Europska komisija odobrila je dodavanje brenda „livanjski sir“ u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Zaštita livanjskog sira je konkretan primjer pogodnosti tijesnog partnerstva s Europskom unijom za Bosnu i Hercegovinu.

Zaštićena geografska oznaka štiti autentičnost livanjskog sira, kao garancija da ovaj naziv može nositi samo sir proizveden u određenim područjima i prema tradicionalnim metodama.

Navedena oznaka štiti ne samo njegov jedinstveni okus već i povezanost s klimom ovog područja, pašnjacima i tradicionalnim metodama proizvodnje sira, što ga čini simbolom poljoprivredne izvrsnosti u Bosni i Hercegovini.

video poruci šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Luigi Soreca istaknuo je kako se livanjski sir pridružuje popisu zaštićenih proizvoda kao što su šampanjac, parmezan ili iberijska šunka.

„Livanjski sir je prvi prehrambeni proizvod sa zapadnog Balkana koji je zaštićen u EU. Nadamo se da će biti još takvih proizvoda. Na raspolaganju smo istaknutim domaćim proizvođačima hrane i pića za savjete kako se mogu prijaviti za geografske oznake i sheme kvaliteta u EU te uživati u njihovim pogodnostima“, poručio je Soreca.

Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir proizveden od kravljeg mlijeka, ovčjeg mlijeka ili njihove mješavine. Ima blago sladak okus, koji podsjeća na jezgre oraha, a s vremenom razvija ugodno pikantan okus.

Njegova karakteristična aroma, pod utjecajem lokalnog aromatičnog bilja, potječe od stoke koja pase na jedinstvenoj vegetaciji tog područja, dajući mlijeku svoj prepoznatljiv karakter.

Sir se proizvodi u livanjskom kraju od 19. stoljeća, a metode proizvodnje prenose se kroz generacije, osiguravajući dosljednu kvalitetu.

Zajedno s posebnim okolišnim uvjetima regije, uključujući mješavinu mediteranske i kontinentalne klime, tradicionalne tehnike proizvodnje osiguravaju iznimnu kvalitetu i ugled livanjskog sira.

Nova oznaka bit će dodana na popis od 3.639 poljoprivrednih proizvoda koji su već u registru Unije za poljoprivredne zemljopisne oznake, priopćila je Europska komisija.

 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Prvi za Zapadnog Balkana

sir_livanjski.jpg

Europska komisija odobrila je dodavanje brenda „livanjski sir“ u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Zaštita livanjskog sira je konkretan primjer pogodnosti tijesnog partnerstva s Europskom unijom za Bosnu i Hercegovinu.

Zaštićena geografska oznaka štiti autentičnost livanjskog sira, kao garancija da ovaj naziv može nositi samo sir proizveden u određenim područjima i prema tradicionalnim metodama.

Navedena oznaka štiti ne samo njegov jedinstveni okus već i povezanost s klimom ovog područja, pašnjacima i tradicionalnim metodama proizvodnje sira, što ga čini simbolom poljoprivredne izvrsnosti u Bosni i Hercegovini.

video poruci šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Luigi Soreca istaknuo je kako se livanjski sir pridružuje popisu zaštićenih proizvoda kao što su šampanjac, parmezan ili iberijska šunka.

„Livanjski sir je prvi prehrambeni proizvod sa zapadnog Balkana koji je zaštićen u EU. Nadamo se da će biti još takvih proizvoda. Na raspolaganju smo istaknutim domaćim proizvođačima hrane i pića za savjete kako se mogu prijaviti za geografske oznake i sheme kvaliteta u EU te uživati u njihovim pogodnostima“, poručio je Soreca.

Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir proizveden od kravljeg mlijeka, ovčjeg mlijeka ili njihove mješavine. Ima blago sladak okus, koji podsjeća na jezgre oraha, a s vremenom razvija ugodno pikantan okus.

Njegova karakteristična aroma, pod utjecajem lokalnog aromatičnog bilja, potječe od stoke koja pase na jedinstvenoj vegetaciji tog područja, dajući mlijeku svoj prepoznatljiv karakter.

Sir se proizvodi u livanjskom kraju od 19. stoljeća, a metode proizvodnje prenose se kroz generacije, osiguravajući dosljednu kvalitetu.

Zajedno s posebnim okolišnim uvjetima regije, uključujući mješavinu mediteranske i kontinentalne klime, tradicionalne tehnike proizvodnje osiguravaju iznimnu kvalitetu i ugled livanjskog sira.

Nova oznaka bit će dodana na popis od 3.639 poljoprivrednih proizvoda koji su već u registru Unije za poljoprivredne zemljopisne oznake, priopćila je Europska komisija.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više