Međunarodnim danom kuhara, koji se obilježava 20.0ktobra, odaje se priznanje umjetnosti kuhanja i važnosti domaće kuhinje. Cilj je istaknuti ključnu ulogu kuhara u našoj zajednici, jer oni oblikuju naš odnos prema hrani, podižući svijest o važnosti kvalitetnih, nutritivno bogatih obroka.
Kako bi učinili kuhanje zabavnim i zdravim iskustvom, nutricionisti, influenceri i bake/nane su se udružili u okviru projekta Zdravo! i pripremili su treće izdanje kuharice Zdravo! kuhaj koja donosi bogatstvo recepata koji spajaju tradiciju i modernu kuhinju.
Pored toga, kako je iz Via Media priopćeno, projekt Zdravo! stavlja poseban naglasak na kuhanje s djecom, jer je važno podsticati mališane da učestvuju u osmišljavanju i pripremi obroka, a naučno je dokazano da je kuhanje važna životna vještina koja pozitivno utječe na naše dobre prehrambene navike.
Među nezaobilaznim bh. specijalitetima nalazimo blage i okrepljujuće supe, poput tradicionalne tarhana čorbe, krem supe od crvene leće i bundeve, kao i supe s piletinom i povrćem, koje pružaju savršen balans okusa i hranljivosti.
Variva od povrća kao što su kelj, blitva, raštika, grašak i leća predstavljaju osnovu svakog zdravog i laganog obroka, dok salate od sezonskog povrća, poput kupusa, paradajza i cvekle, upotpunjuju svaki zalogaj. Neizostavni su i žitarice, tjestenina, mlijeko i mliječni proizvodi, kao i orašasti plodovi, sjemenke, ulja i riba, koji zajedno čine temelj pravilne i uravnotežene prehrane.
Na Međunarodni dan kuhara, prisjetimo se važnosti kulinarskog nasljeđa i uloge koju kuhari igraju u našem društvu, bilo da su to profesionalci s bijelim kapama ili naše bake i nane koje u svojim kuhinjama čuvaju dušu naše gastronomije.
- Iako su profesionalni kuhari nezamjenjivi u svijetu gastronomije, ne možemo govoriti o kulinarskim vještinama bez spominjanja naših baka, koje su istinske kraljice domaće kuhinje – podsjećaju iz Via Medie.
artinfo.ba