× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • TV KALENDAR

l_b0644dbe53796c2b767f1532fc04b6fa.jpg

- 44 p.n.e. Ubijen Gaj Julije Cezar, najslavniji rimski car. Svojim brojnim vojnim pobjedama znatno je proširio vlast Rimskog carstva, a njegova diktatura označila je kraj vrhovne vladavine senata u Rimu i početak carstva. Ubila ga je grupa senatora na čijem čelu je bio i Marko Junije Brut, kojemu je uputio posljednje riječi: Zar i ti, sine Brute?

- 1767. Rođen Andrew Jackson, američki vojskovođa, političar i državnik, najpoznatiji po tome što je bio 7. predsjednik SAD-a te osnivač današnje Demokratske stranke.

- 1848. U Pešti izbila Mađarska revolucija koja je prvenstveno imala karakter borbe za samostalnost. Od Beča se zahtijevalo veće ovlasti sabora, ukidanje kmetstva i vraćanje mađarskih vojnika u domovinu s talijanskog ratišta. Monarhija prihvaća uvjete, a Mađari dobivaju vladu koju imenuje njihov sabor te velike ovlasti sabora.

- 1854. Rođen Emil von Behring, njemački liječnik i imunolog. Bio je profesor u Berlinu, Halleu i Marburgu, gdje je osnovao institut i tvornicu seruma. Pronašao je serume protiv difterije i tetanusa, a 1901. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu.

- 1883. Beograd dobio prvu "telefonsku stanicu", sedam godina pošto je izumljen telefon, a prvi telefonski razgovor su vodili vojni ministar i kapetan palilulske žandarmerijske stanice. Koncesije za uvođenje telefona u Srbiji 1882. dobio je Panta Mihajlović, prijatelj Nikole Tesle.

- 1906. Osnovana automobilska kompanija Rolls-Royce. Tvrtka je nosila naziv Rolls-Royce Limited, a dobila je ime po Charlesu Rollsu i Henryju Royceu, svojim osnivačima. Pri tome je Royce imao veću ulogu u tehničkoj izradi automobila i njihovom dizajnu, dok je Rolls bio prvenstveno financijer i direktor.

- 1927. U Berlinu održan natječaj za Miss Europe na kojem je pobijedila Zagrepčanka Štefica Vidačić, koju je osobno između tri finalistice odabrao poznati redatelj Friedrich Murnau. Obećao joj je blistavu filmsku karijeru te je nastupila u nekoliko filmskih uloga, pod imenom Steffi Vida.

- 1934. Rođen Đorđe Kisić, glazbenik i bubnjar Indexa od 1963. godine, s nekoliko prekida u suradnji. Od 1973. godine bio je u redovitom radnom odnosu u Simfonijskom orkestru RTV Sarajevo.

- 1948 Rođen David Albahari, srpski pisac romana i kratkih priča koje su često autobiografske. Djela su mu prevođena na mnoge jezike. Poznat je i po tome što je krajem osamdesetih započeo prvu formalnu peticiju za legalizaciju marihuane u Jugoslaviji. 

- 1975. Umro Aristotel Onassis, vlasnik najveće privatne flote na svijetu. Vrlo spretan i poduzetan poslovni čovjek, došao je na glas po svojem golemom bogatstvu, ali i po ljubavnim vezama s opernom pjevačicom Mariom Callas i udovicom američkog predsjednika Johna Kennedya, Jacqueline, kojom se i oženio.

- 1985. Registracijom prve komercijalne internetske domene u povijesti interneta započela je dot-com era. Ime joj je bilo symbolics.com i bila je u vlasništvu računalne trvrtke Symbolics Inc. iz grada Cambridgea u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

- 2003. Stotine tisuća ljudi na ulicama Tokyja, Bejruta, Pariza, Washingtona i drugih gradova širom svijeta demonstriralo protiv rata u Iraku. 

- 2015. Vlada Novog Zelanda ispričala se maorskom plemenu Tuhoe za zločine od prije 150 godina u kojima je stradao veliki broj pripadnika tog plemena u akcijama otimanja njihove zemlje i spaljivanja kuća.

Notra.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.