× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • 12.ožujka

innocent-papa.jpeg

Sveti Inocent, rođen u Albanu, bio je na čelu Katoličke Crkve u jednome od najdramatičnijih trenutaka rimske povijesti, kada je Alarik, na čelu Vizigota, upao u Rim i poharao ga.

Mnogi su tada mislili (među njima i Sveti Jeronim), kako će slom Rima ujedno značiti i slom Crkve, ali nije bilo tako.

Alarik je svojim Vizigotima naredio neka pri osvajanju Vječnog Grada poštede crkve i svećenike. Osobno je papi Inocentu I., koji se nalazio u pohodu dvoru u Ravenni, dopustio povratak u Rim i miran nastavak njegova crkvenog poslanja. Inocent je to učinio nadasve revno i mudro, rješavajući važna pitanja, braneći vjeru od krivovjera (osobito pelagijanizam) te podsjećajući brojne Crkve (u Kartagi, Galiji, Španjolskoj, Iliriji...) na potrebu podlaganja i posluha rimskoj apostolskoj stolici.

Tako se, zahvaljujući njegovu djelovanju, Crkva – za koju se bilo učinilo kako je osuđena na neminovnu propast – pokazala još snažnijom i ujedinjenijom pod apostolskim vodstvom rimskog biskupa.

Preminuo je 12. ožujka 417. i na ovaj se nadnevak slavi njegov spomendan. Ime Inocent dolazi od latinskog i znači "bez grijeha",piše nedjelja.ba.

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.