ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Video

tarca stolac vitezovi

Mimohodom viteških skupina u Stocu je u subotu počeo srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča", koji  je ove godine održan samo jedan dan zbog pandemije koronavirusa.

Ovogodišnji sajam službeno je otvorio premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg koji je kazao kako je Stolačka tarča postala respektabilna, tradicionalna, kulturna i turistička manifestacija.

- Vlada HNŽ-a podržava događaje koji čuvaju našu povijest, tradiciju i kulturnu baštinu, a sve to ide u funkciju našeg turizma kao strateške grane gospodarstva i tarča to objedinjuje sve zajedno – kazao je premijer Herceg.

Istaknuo je kako će Vlada i dalje financijski pomagati ovu manifestaciju jer, kako je kazao, Stolac i tarča to zaslužuju.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković zahvalio je viteškim skupinama iz Hrvatske i BiH koje su se odazvale pozivu da ove godine u ovo srpanjsko poslijepodne sudjeluju na Stolačkoj tarči.

Jedinstveni srednjovjekovni sajam pokazao je kostimirane plemiće i plemkinje, a nakon godinu dana pauze organizatori su pripremili i bogat zabavni program. Ove godine Stolačku tarču posjetile su viteške skupina iz BiH i Hrvatske, a spomenuti sajam postao je svojevrsni brend Stoca i čitave Hercegovine.

Predsjednik Udruge vitezova hercega Stjepana Kosače Stolac Anđelko Šutalo kazao je kako se iz godine u godinu trude da poboljšaju program, ističući kako je zbog pandemije iza svih teška godina.

- Dosadašnjih godina imali smo viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Slovačke i Rumunjske, ali ove godine nisu mogli doći zbog covida-19. Skupili smo pozamašnu ekipu iz Hrvatske, preko 50 kostimiranih vojnika i  'Bitka za Hercegov grad' je bila jedna prava predstava – kazao je Šutalo.

Po njegovim riječima, prvotni cilj Stolačke tarče je prikazati život srednjega vijeka kakav je bio na ovim područjima. Dodaje kako to ovdje pokušavaju uprizoriti i kroz hranu i kroz srednjovjekovnu glazbu i plesove. 

Na starom gradu Vidoškom u Stocu posjetitelji su mogli vidjeti različite viteške oklope, mačeve, razne srednjovjekovne rekvizite, instrumente, ratnike, srednjovjekovne i renesansne plesove, ali i gubavce koji su bili česta pojava u srednjem vijeku.

Tijekom trajanja sajma pušta se srednjovjekovna glazba, a najmlađi posjetitelji uživaju u predstavama koje su pripremljene za djecu.

Tu su i radionica glagoljice i bosančice koja promovira ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini, radionica mačevanja Bohurt - srednjovjekovni borilački sport, vrsta mješovite borilačke vještine u kojem natjecatelji, opremljeni replikama srednjovjekovnog oklopa, koriste tupo metalno oružje kako bi oborili svog protivnika, te radionica bacanja sjekire - umjesto strelica bacaju se ni manje ni više nego sjekire.

Posjetitelji su uživali u radionici karamike, nastupima viteških skupina, bitci za Hercegov grad, plesu trbušnih plesačica...

Inače, revitalizacijom Starog grada Vidoškog stvaraju se uvjeti za povećanje broja turista u Stocu, ali i otvaranje novih smještajnih kapaciteta.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17