ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Nije prvi put

 

tiktok_1.jpg

 

Društvena mreža TikTok se suočava s tužbom bivše povjerenice za djecu u Engleskoj Anne Longfield zbog načina na koji prikuplja i koristi dječje podatke.

Zahtjev se podnosi u ime miliona djece u Velikoj Britaniji i EU koja koriste popularnu aplikaciju za dijeljenje videozapisa, prenosi BBC. 

Ako sud odluči u korist strane koja je pokrenula tužbu, TikTok bi morao isplatiti tisuće funti svakom djetetu.

TikTok je rekao da je slučaj bez osnova i da će se boriti da dokažu da je tako.

Odvjetnici su naveli u tužbi da TikTok uzima osobne podatke djece, uključujući telefonske brojeve, videozapise, točnu lokaciju i biometrijske podatke bez dovoljno upozorenja, transparentnosti ili potrebnog pristanka propisanog zakonom, a da djeca ili roditelji ne znaju šta se s tim podacima radi.

Kao odgovor na to TikTok se oglasio navodeći da privatnost i sigurnost predstavljaju glavni prioritet TikTok-a i da aplikacija ima veoma stroge politike, procese i tehnologije kako bi zaštitili sve korisnike, a posebno tinejdžere.

- Vjerujemo da tužba nema osnovu i namjeravamo se žestoko braniti – poručili su iz TikToka.

Zahtjev se pokreće u ime sve djece koja koriste TikTok od 25. svibnja 2018. godine bez obzira imaju li račun ili postavke privatnosti. Djeca koja ne žele biti zastupljena mogu se izjasniti da ne žele biti dio ovog procesa.

Slučaj zastupa odvjetnički ured Scott and Scott. Partner Tom Southwell rekao je kako vjeruje da informacije koje je prikupio TikTok predstavljaju "ozbiljno kršenje zakona o zaštiti podataka Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a".

Međutim, ovo nije prvi put da se TikTok suočava sa tužbom.

Amrička Federalna komisija za trgovinu (FTC) je 2019. godine kineskoj platformi izrekla rekordnu kaznu od 5,7 miliona dolara zbog pogrešne obrade dječjim podacima.

TikTok je u Južnoj Koreji također kažnjen zbog načina na koji prikuplja podatke o djeci.

TikTok-u je tada naloženo da izbriše podatke i uspostavi sustav provjere dobne starosti.

Prema Uredu za informacije u Velikoj Britaniji, 44 posto djece od osam do 12 godina u Velikoj Britaniji koristi TikTok, unatoč svojoj politici koja zabranjuje mlađe od 13 godina na platformi.

Vjeruje se da TikTok danas ima više od 800 miliona korisnika, a matična firma ByteDance je zaradila milijarde prošle godine uglavnom od oglašavanja.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17