Popara budi nostalgiju u mnogima. U nekadašnjim vremenima bila je neizostavan dio trpeze, što zbog činjenice da i nije bilo hrane u izobilju, što zbog činjenice da je jednostavna za pripravu. Popara se u nekim krajevima naziva i potkriža, a mi donosimo jedan od recepata.
Sastojci :
-10 šnita (kriški) starog kruha
- 1 dl ulja ili istopljene masti
- 1 dl vode
- sol
- češnjak
Dodatni sastojci :
-suho meso
-povlaka ili sir
Priprema je veoma jednostavna . Kruh je potrebno isjeći na kockice ili iskidati na dijelove.Možete ga i prepržiti ukoliko volite hrskavost. Potom ga staviti u posudu ili posude u kojim ćete služiti.
Ulje(mast) vodu i sol zakuhati na laganoj temperaturi. Skinuti s vatre, i po želji dodati kuhano suho meso, usitnjeno na komadiće, i umiješati povlaku ili sir i istucani bijeli luk. Dobivenim preliti kruh i spremno je za konzumiranje.
Posna popara neizostavan je dio trpeze za Badnje veče, a sačuvala se do današnjih dana, kao sjećanje na život nekada u seoskim krajevima i obiteljima s više djece.
artinfo.ba