ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Kršćanski mučenik

 Sveti-Blaz-800x600.jpg

 

Kalandora, pola zime hoda, za njom ide sveti Blaž, kaže da je laž. 

Katolička crkva danas obilježava blagdan svetog Blaža ili Vlahe. Sveti Blaž je važna kršćanska ličnost iz prvih stoljeća širenja vjere, koja je svoje uvjerenje zapečatila krvlju i životom. 

Rodom je bio iz Sebaste u Armeniji. Bio je liječnik i veliki prijatelj siromašnih i odbačenih.Vrlo rano se opredijelio za Krista, njegov nauk i slijedio je njegov život. U siromasima je zapravo vidio Krista, i pomagao im je na razne načine. 

Kada su za vrijeme Licinija izbili veliki progoni kršćana na Istoku, Blaž je bodrio vjernike da budu ustrajni u vjeri. Svećenici su ga pozvali da se skloni, ali neprijatelji su ga brzo pronašli, jer je bio jedan od najvećih širitelja kršćanstva. Tražili su od njega odricanje od kršćanstva, ali Blaž je to odbijao, prošao je razna mučenja, ali ništa nije uspjelo slomiti njegovu vjeru. Vidjevši da neće uspjeti u svome naumu, krvnici su mu 317. godine odrubili glavu. Njegova glava je kao dragocjena relikvija 972.stigla u Dubrovnik, koji ovog sveca štuje kao svog zaštitnika. Na zidinama se nalaze kipovi sveca, a dali su mu podigniuti i jako lijepu crkvu. Svake godine na današnji dan veliki broj Dubrovčana, ali i prijatelja sa strane sudjeluje u velikoj procesiji, u kojoj svećenik nosi svečevu glavu , a vjernici ju s poštovanjem ljube. 

U svim katoličkim crkvama danas se dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla!” Ovaj običaj nastao je na temelju predaje kako je sveti Blaž spasio dječaka kojemu je zapela riblja kost u grlu, a za onog tko pristupi grličanju smatra se da će biti zaštićen od teških bolesti grla. 

U nekim župama, kao na primjer u Podhumu, njeguje se običaj da se na današnji dan blagoslivljaju i sjemena (krompir,luk,žito), kao i crno vino, suhe smokve i jabuke,gurabije i kocke šećera. Blagoslovljeni šećer i suhe smokve jedu se u slučaju bolesti grla, kako bi oporavak bio što brži.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17