× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
C&D i Doper
Ecos
kiseljak open
  • Priče iz Kiseljaka

vatrog drust kis razgl

Foto: cca 1977., ispred Vatrogasnog doma

VATROGASNO DRUŠTVO KISELJAK, OSNIVANJE I DJELOVANJE

Piše:  Milan Tuzlak/artinfo.ba

 

„Vatrogasno društvo Kiseljak“ smješteno je u vatrogasnom domu u središtu Kiseljaka. Zgrada je nedavno potpuno renovirana, a na samoj fasadi nalazi se grb Društva sa godinom osnivanja, 1948.

Navedena godina svakako ne odgovara činjeničnom stanju, te se ta godina može uzeti samo kao godina reosnivanja ili slično, ali nikako kao godina osnivanja.

Među prvima u BiH

 Prema dostupnim i relevantnim podacima o povijesti vatrogastva u Bosni i Hercegovini, kao godinu osnivanja kiseljačkog vatrogasnog društva navodi se 1925. godina i to kao godina u kojoj je osnovano samo jedno vatrogasno društvo u cijeloj BiH. Sasvim pohvalno ako se uzme podatak da je u BiH do 1918. god. bilo osnovano svega 40 društava, a do 1945. njih još 25. Pohvalno je i u usporedbi sa susjednim općinama za koje podaci kažu da je kiseljačko društvo osnovano nakon fojničkog a prije busovačkog (1937.), kreševskog (1949.) i  čak godinu dana prije osnivanja Vatrogasnog saveza Bosne i Hercegovine u Brčkom 1926. god.

 Nažalost, nemamo sačuvanu dokumentaciju za razdoblje od osnivanja pa do 1945. godine ali pouzdano znamo da je Društvo postojalo i djelovalo i u tom vremenu. U evidenciji doniranih društava, od 1934. do 1939. od strane mladog kraljevića Tomislava Karađorđevića koji je bio simbol zaštitnik i donator vatrogastva tadašnje Kraljevine, nailazimo i na kiseljačko vatrogasno društvo.

Nakon Drugog svjetskog rata Društvo nastavlja sa radom u novonastalim okolnostima a sa starim problemima kao što su u prvom redu nedostatak svojih prostorija te nedostatak kvalitetne i adekvatne opreme.

vatr-stara-kis.jpg

 

Aktivni i izvan Kiseljaka

Društvo je radilo sukladno svojim mogućnostima te se odazivalo na sve potrebne intervencije. Kroz izvješća za razdoblje od 1945. do 1977. godine, izdvojene su značajnije akcija našeg Društva i to gašenje požara u Crnoj Rijeci između Kreševa i Hadžića (dva puta), gašenje velikog šumskog požara kod Fojnice (dva puta), spašavanje imovine i ljudi od poplave u Gromiljaku i Kiseljaku (pet puta), gašenje požara na KSC „Skenderija“ ite Baščaršiji u Sarajevu. U godini 1977., pored toga što je to godina kad se završavala zgrada vatrogasnog doma, Društvo je izvelo ravno 100 vježbi iz domena svog djelovanja. Vatrogasni dom je potpuno završen i useljen 1978. god., te nakon toga u znatno boljim uvjetima i sa dosta boljem opremom nastavlja sa radom. Kiseljačko vatrogasno društvo je radilo pod različitim nazivima i različitim pravnim oblicima punih 95 godina, a danas radi pod nazivom „Dobrovoljno vatrogasno društvo Kiseljak“ koje je iznjedrilo i profesionalnu vatrogasnu postrojbu pri Službi za civilne poslove Općine Kiseljak sa 10-ak stalno uposlenih vatrogasaca.

Izvor „100 godina vatrogastva u Bosni i Hercegovini 1879-1979“ i drugi izvori

 

IMG_3073-(Kopiraj).jpg

Foto: Dio današnje postave te obnovljena zgrada Doma

IMG_3069-(Kopiraj).jpg

 

kolaz-1 (1).jpg

 

 

Milan Tuzlak/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.