ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Najveći realist

Tolstoj.jpg

 

„Ono što je prošlo, više ne postoji, ono što će biti, još nije došlo. Pa što onda postoji? Samo ona točka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj točki je sav naš život.“ – Lav Tolstoj

Na današnji dan preminuo je veliki pisac, veći, jedan od najvećih - Lav Nikolajevič Tolstoj. Rođen je u pokrajini Tula.Njegovi romani, pripovijetke i eseji su remek djela realizma. Veliki moralist i poštovatelj društvenih reformi, pacifist.

Njegove ideje o tihom, antiagresivnom otporu provlače se i kroz njegova djeca, ponajprije kroz djelo Carstvo Božje u tebi, koje je utjecalo i na Martina Luthera Kinga i Mahatmu Gandhija.

Vjerojatno najbolje djelo mu je roman Rat i mir, koji je izašao u šest svezaka.Bavi se ruskom poviješću, ruskim aristokratskim društvom za vrijeme Napoleona Bonaparte. Pogotovo je uspio dio o Napoleonovom pohodu na Rusiju. Tolstoj oživljava čitavu galeriju likova, a isprepliću se povijesni motivi, kao i političko-historiografski podaci, što pokazuje da je u njegovo pisanje utkao sve svoje znanje.

Drugi veliki roman mu je Ana Karenjina, koji tematizira ljubav i preljub. Izvrsno je iznio psihologiju likova, mnogi ovo djelo smatraju vrhuncem realizma.

Mnogo njegovih romana je i ekranizirano.

U književnosti se javio trilogijom Djetinstvo,Dječaštvo i Mladost. Tolstoj za savršen način u djelima preslikava rusko društvo, a miješa realne i izmišljene likove.Dokaz toga je djelo Kozaci.

Njegova kasnija dela, kao što su roman “Smrt Ivana Iliča” (1886) i polemika “Šta treba uraditi?” (1901), bave se kršćanskim temama.

Jedan je od rijetkih pisaca koji je doživio kasnu starost. Imao je trinaestero djece, vodio je imanje, govorio 8 jezika, sam sebi šivao odjeću, ali je za sebe govorio da je lijen. Izrazito britkog jezika, ispred svog vremena. Vodio je svoje dnevnike, a mnogi znanstvenici smatraju da i sami dnevnici imaju ogromnu vrijednost. Njegovi romani su uglavnom opširni, sa velikim brojem riječi, likova, opisa. Roman Ana Karenjina napisao je za samo 7 dana.

Ono što je sigurno - Tolstoj nikad neće biti zaboravljen i prevaziđen !

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17