ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Domaća pamet

 

Kriptomarka-wordpress.png

 Osim za kune, ograničena količina od 500 kriptomaraka mogla se kupiti i online za kriptovalute.

Rasprodane su za samo 16 sati!


9. rujna 2020. u prodaju je puštena prva hrvatska poštanska kriptomarka.
Hrvatska pošta je time obilježila Dan marke.
Radi se o poštanskoj marki nominalne vrijednosti 50 kuna koja je ujedno i ERC 721 NFT token na Ethereum blockchainu.
Nakon što je prošle godine Hrvatska pošta uvela otkup kriptovaluta u svojim poslovnicama, ovo je još jedan hvalevrijedan potez Hrvatske pošte kojim aktivno ulazi u svijet najnovije tehnologije, po čemu je jedna od svega nekoliko u svijetu.


Kriptomarka je izdana u 5 kategorija od kojih je svaka kategorija tiskana u različitim nakladama, a ukupno je u prodaju pušteno 100.000 primjeraka prema donjem rasporedu:

Kombi: 60.000
Vlak: 25.000
Brod: 10.000
Zrakoplov : 4.000
Dron: 1.000

 

Kriptomarka Hrvatske pošte izrađena je u suradnji s istaknutim kompanijama s domaće kripto scene: BitX, NodeFactory i Electrocoin-om. Predsjednik UBIK-a Vlaho Hrdalo je prigodom puštanja u opticaj kriptomarke izjavio:

Projekt Kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain-kartu, kao i na svjetski filatelistički zemljovid s obzirom na to da se Kriptomarkom obilježava i okrugla obljetnica:
180 godina od prve poštanske marke „Penny Black“.

 

Autori marke su domaći dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a za jedinstveni tisak marke zaslužna je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD). Digitalni token na blockchainu nazvan je Postereum, a za njegovu izradu zaslužna je suradnja BitX-a i NodeFactoryja iz Zagreba, piše https://mojkripto.com/

kripto-marka

Za portal mojkripto.com direktorica i osnivačica tvrtke NodeFactory, Belma Gutlić kazala je kako su ona i kolega Marin Petrunić tvrtku NodeFactory osnovali početkom 2018. godine, malo nakon završenog fakulteta. "Oboje smo bili kripto entuzijasti već godinama, a tad smo shvatili da postoji tržište i potreba za razvojem blockchain infrastrukture i decentraliziranih aplikacija".

Na upit o tehničkoj zahtjevnosti i izazovima projekta za Hrvatsku poštu,kazala je sljedeće: " Projekt se sastoji od više različitih dijelova sustava te integracija s vanjskim servisima pa je potrebno sve to spojiti, pokriti sve slučajeve, testirati, paziti i maziti. Također, s mladom tehnologijom ne možete recimo predvidjeti sve faktore. U jednom momentu kad je zagušenost Ethereuma počela rasti, kao i cijene troška transakcije, shvatili smo da nećemo moći unaprijed stvoriti (mintati) sve marke na mrežu. U vrlo kratkom roku smo iskoristili jedan trik te to prebacili da funkcionira drugačije koristeći merkle air-dropove na pametnom ugovoru. Tako smo osigurali da mi dodatno ne zagušimo mrežu s preko 4.000 transakcija u kratkom vremenu nego da samo one marke koje su prodane se stvarno aktiviraju na mreži", kazala je Belma za portal moj kripto.com.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17