IDEJA ZA RUČAK – PILEĆI PAPRIKAŠ
1 kg pilećih bataka
2 veće glavice crvenog luka
4 veće mrkve
1 korijen celera
maslinovo ulje
1 žlica koncentrata rajčice
mljevena crvena paprika (slatka)
2 žlice kiselog vrhnja
pileći temeljac
sol
papar u zrnu
PRIPREMA
Pileće batke dobro posolite i popaprite. U posudi zagrijte ulje i meso popržite sa svih strana. Kada dobije boju, maknite s vatre i meso izvadite. Luk narežite na sitne komade, a mrkvu i celer naribajte i dodajte luku. Sve to malo propirjajte na ulju na kojem se dinstala piletina. Kada povrće malo omekša, dodajte crvene paprike, sol i papar te nakon minutu koncentrat rajčice i miješajte. Dodajte ponovno meso te podlijte pilećim temeljcem. Kada temeljac zakipi, smanjite vatru i poklopite. Svako malo protresite posudu kako se meso ne bi zalijepilo za dno. Paprikaš je gotov kada meso omekša. Probajte ga probosti vilicom (kada se meso lagano odvaja od kostiju, jelo je gotovo). Izvadite batke iz umaka i odložite sa strane. Štapnim mikserom izmiješajte umak i povrće te dodajte dvije žlice kiselog vrhnja i dobro pomiješajte. Vratite batke u kremasti umak i poklopite. Servirajte s njokima.
Nikolin J/artinfo.ba