ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
DANAS

autizam1.jpg

 

Na današnji dan obilježavamo Dan svjesnosti o autizmu, dan prihvaćanja prava djece s autističnim poremećajem.

Autizam (autistični poremećaj) je neurobiološki razvojni poremećaj koji se javlja u ranom djetinjstvu, obično prije 3. godine života. Zahvaća gotovo sve psihičke funkcije i traje cijeli život.

Kontaktirali smo JU Edukacijsko – rehabilitacijski centar „Duga“ u Kiseljaku koji svakodnevno živi život svih svojih korisnika, među kojima su i osobe iz autističnog spektra.

„U djecu s poteškoćama ulažemo puno snage i energije za njihov kvalitetan odgoj pri čemu težimo izgradnji pozitivnih osobina, moralnih i društvenih vrijednosti u skladu s mogućnostima svakog od njih“ poručuju nam iz Centra „Duga“.

Centar „Duga“ pohađa otprilike 15 djece iz autističnog spektra, od kojih je više dječaka nego djevojčica.

„U djecu s poteškoćama ulažemo puno snage i energije za njihov kvalitetan odgoj pri čemu težimo izgradnji pozitivnih osobina, moralnih i društvenih vrijednosti u skladu s mogućnostima svakog od njih. Svrha inkluzije jeste da osigura da sve zainteresovane strane u sistemu – učenici, roditelji, zajednica, nastavnici – budu naviknute na različitosti te da im omogući da to vide kao priliku, a ne kao prepreku.“

Na svojoj stranici djelatnici Edukacijski – rehabilitacijskog centra „Duga“ podijelili su vrlo lijep i prikladan citat Antónia Guterres o autizmu u vremenu pogođenom coronavirusom, koji glasi:

„Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu prepoznajemo i slavimo prava osoba s autizmom. Ovogodišnje poštivanje odvija se usred javno zdravstvene krize za razliku od bilo koje druge u našem životu - krize koja ljude s autizmom stavlja u nesrazmjerni rizik kao rezultat coronavirusa i njegovog utjecaja na društvo. Osobe s autizmom imaju pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na obrazovanje i zaposlenje na jednakoj osnovi s drugima. Ali raspad vitalnih sistema podrške kao rezultat COVID-19 pogoršava barijere s kojima se osobe s autizmom susreću u ostvarivanju ovih prava. Moramo osigurati da dugotrajni poremećaji uzrokovani izvanrednim situacijama ne rezultirajuukidanjem prava koja su osobe s autizmom i njihove predstavničke organizacije toliko naporno razvijale. Univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom, ne smiju biti ugrožena u vrijeme pandemije. Vlade imaju odgovornost osigurati da njihov odgovor uključuje i osobe s autizmom. Osobe s autizmom se ne trebaju nikada suočiti s diskriminacijom kada traže medicinsku njegu. Moraju i dalje imati pristup sistemima podrške potrebnim da ostanu u svojim domovima i zajednicama u vrijeme krize, umjesto da se suoče s izgledima prisilne institucionalizacije. Prava osoba s autizmom moraju se uzeti u obzir u formuliranju svih odgovora na virus COVID-19. Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, ostanimo zajedno, podržimo jedne druge i pokažemo solidarnost s osobama s autizmom“.

I ne zaboravimo, nije dovoljno samo obući plavu boju nego treba dopustiti i prihvatiti prava osoba s invaliditetom, ne dozvoliti da osobe s autizmom osjete diskriminaciju i odbijanje, razumjeti inkluziju. Tek tada plava boja podrške ima smisla.

Volimo i prihvatimo!

 

Tekst djevojčice o svom bratu koji ima autizam.

"Ja mnogo volim mog brata Aleksandra. Zato sam odlučila da ovaj sastav posvetim njemu.
On je mali, ima samo tri godine. Beo je poput snega, ima plavu kosicu i predivne plave oči. Ima anđeoski osmeh koji obara s nogu.
O njegovim osobinama bih mogla mnogo pisati. Jer znate Acko je poseban, jedinstven. On ima autizam.
Ja ne znam mnogo o autizmu, ali znam dovoljno, onoliko koliko su me roditelji naučili. A mislim da je to dovoljno da bih svom bratu bila podrška. Moj brat zbog autizma još uvek ne zna da priča i ponekad me ne razume. Oni koji ga ne poznaju vrlo često za njega kažu da je razmažen i raspušten, a ne znaju sa kakvim se problemom on bori.
Bez obzira na sve on je jako veseo. Mnogo voli šetnje i da se vozi kolima. On voli i brojeve i slova. Brojeve slaže od jedan do deset u nizu, a ne zna da priča. Čudno, zar ne?
Moj brat je lep, pametan, smešan. Naravno ima još puno osobina koje ga krase. Reći ću vam da je on zaista poseban i najlepši na svetu.
Meni je drago što je on takav kakav jeste i što je on baš moj brat."

 

91588971_1335326519999822_1505597761955823616_n.jpg

 

 

Nikolina J/Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17