TIJESTO:
– 9 jaja
– 9 žlica šećera
– 9 žlica mljevenih oraha
– 2 žlice brašna
– 1/2 kesice praška za pecivo
FIL:
– 1 litar mlijeka
– 2 pudinga sa ukusom vanilije
– 4 žlice brašna
– 2 kesice vanilija šećera
– 250 grama putera
– 2 žlice šećera u prahu
ČOKOLADNA GLAZURA:
– 120 gr čokolade za kuhanje
– 80 gr putera
– 8 žlica slatke pavlake
I JOŠ:
– 6 banana
– 400 ml slatke pavlake
– sok iz jednog limuna
PRIPREMA
TIJESTO:
Odvojiti bjjelanca pa ih ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer, jedno po jedno žumance i mutiti mikserom dok se ne dobije gusta masa.
Pomiješati orahe, brašno i prašak pa pažljivo dodati smjesi od jaja. Pecite u plitkom, velikom plehu. Hladno tijesto presijecite na dva dijela.
FIL:
Pomiješajte brašno, puding i vanilijin šećer s malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da se kuha, dodajte šećer (količina po želji) i kad prokuha, dodajte puding. Ohladite fil i povremeno promiješajte da se ne uhvati korica.
Umutite pjenasto puter sa šećerom u prahu pa postepeno dodajte puding sobne temperature.
FILOVANJE:
Na tanjur staviti dio tijesta, prelijte polovinom fila, pa stavite drugi dio tijesta i ostatak fila.
Ogulite banane, rasijecite ih po dužini na pola i poprskajte ih limunovim sokom pa poslažite po filu i prelijte glazurom.
Nikolina J/artinfo.ba