ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Savjeti

bozicna zvijezda

 

Ni jedan drugi cvijet ne može tako lijepo da obilježi novogodišnje i božićne praznike kao Božićna zvijezda. Svoj privlačan izgled duguje asteškoj boginji kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce. Legenda kaže da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvijet okružen tamno zelenim listovima.

Božićna zvijezda podrijetlom je iz suptropskog dijela Meksika i Centralne Amerike. U prirodi ova biljka raste kao grm visine do tri metra, međutim, stvoreni su kultivari koji imaju gušći izgled, visine 30-45 cm, za uzgajanje u prostorijama.

Božićna zvijezda krasi naše domove u ove blagdansko vrijeme, no kad crveni cvjetovi otpadnu najčešće završi u smeću. No to možemo spriječiti primjenjujući nekoliko savjeta koje smo za vas izdvojili.

NJEGA

Ona voli poluhladne, vlažne prostorije s indirektnim svjetlom. Greška koju svi često radimo je stavljanje biljke u jako zagrijanu prostoriju u kojoj je automatski i zrak isušen. Da bi božićnoj zvijezdi omogućila da ima više vlage smjesti je u prostoriji uz još nekoliko drugih biljaka u blizinu ili u blizinu ovlaživača zraka. Zalijevati ju možeš svaki dan, ali pripazi da „ne pliva“ u vodi jer bi korijen biljke mogao istrunuti.

„Birajte božićnu zvijezdu s čvrstim stabljikama. Također, što je manje otvoreno žućkastih cvjetića na vrhu, to će biljka dulje potrajati.“

TEMPERATURA

Najbolje joj odgovara sobna temperatura od 15 do 20 stupnjeva Celzijusovih, ali ju nemojte staviti direktno uz izvor topline, na radijatoru ili uz peć – to može dovesti do isušivanja zemlje oko korijena. Visoka će temperatura u kombinaciji sa suhim zrakom dovesti do brzog opadanja listova i brakteja. No ako se to i dogodi, biljku nipošto ne bacajte. Pokušajte ju sačuvati za sljedeću godinu.

SVJETLOST

Stoji li u mračnom i hladnom prostoru ili na propuhu definitivno je osuđena na propast. Za uspješan rast potrebno joj je dosta svjetlosti, ali joj ne prija direktna sunčeva svjetlost jer joj se mogu oštetiti listovi. Zahtijeva visoku vlažnost zraka pa je zato neophodno prskati svaki dan - ali samo zeleni dio biljke.

ZALIJEVANJE ODOZDO

Njezini prekrasni listovi, za koje mnogi pogrešno misle da su cvjetovi, mogu biti crveni, bijeli i ružičasti. Iako raskošna i lijepa, mnogima koji je nabavljaju baš u vrijeme blagdana često vrlo brzo uvene. Božićna zvijezda voli humusnu zemlju s malo pijeska. Iako traži dosta svjetla, ne ostavljajte je na izravnoj sunčevoj svjetlosti jer joj može oštetiti listove. Idealna je temperatura za uzgoj 18 do 20 Celzijevih stupnjeva. Budući da se u većini centara biljka zalijeva odozdo, preporučuje se da je i vi zalijevate preko podloška. Ako se zalijeva odozgo, hranjive se tvari talože na korijen i biljka trune. Napunite podložak svaka tri do četiri dana vodom i bacite ono što biljka nije upila u 30 minuta – savjetuje agronom. Biljku napadaju i bolesti.

OPORAVAK

Kako bi božićna zvijezda ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu listovi, a stabljike se posuše, nove izdanke treba prikratiti na 10 cm visine.

Potom ju je potrebno premjestiti na hladnije mjesto čija temperatura ne smije prelaziti 15 stupnjeva, a u takvim uvjetima trebala bi ostati punih osam tjedana.

Nakon tog perioda slijedi presađivanje u veću posudu iz koje će ponovno započeti rasti. Raste li pak prebrzo, izdanke je potrebno skraćivati sve do kraja kolovoza.

 

Nikolina J/artinfo.ba 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17