• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

slon krokodil

Mrtav slon pronađen na zdrobljenom krokodilu. Što se dogodilo?

 

Nedavni sukob između slona i krokodila dobio je neočekivani zaplet nakon kojeg su oba završila mrtva, a krokodil je spljošten pod palim debelokošcem.

Fotografija uslikana u Nacionalnom parku Južna Luangwa u Zambiji, a koju je uslikao vodič Kafunta safarija, prikazuje tmurnu, iznenađujuću scenu: mrtvog slona kako leži na isto tako mrtvom krokodilu, a gmazov dugi rep seže iza slonovih stražnjih nogu.

Druge fotografije ove gnusne scene prikazuju desetke supova i drugih strvinara skupljenih oko lešina. Iz firme Kafunta safari su objavili slike ostataka na Facebooku, nazivajući pozu prizora smrti „izuzetno čudnom.“ Ali, što je moglo dovesti do ovako neobičnog prizora?

Vodič Andrew Mwanza je leševe otkrio 8. listopada na obali rijeke Luangwa, blizu jednog od kampova firme Kafunta safari, predstavnik firme je napisao u e-mailu za časopis Live Science. U društvu vodiča tada je bilo nekoliko gostiju safarija i naoružani izviđač Odjela za nacionalni park i divljinu Zambije.

Ispostavilo se da su i slon i krokodil bili mladi, na osnovu veličine tijela, a kasnija istraga Odjela za nacionalni park i divljinu i službenika Konzervatorija Južna Luangwa je isključila krivolov kao uzrok smrti, jer nije bilo metaka u tijelu, kako se navodi u e-mailu.

Nilskih krokodila ima mnogo u rijeci Luangwa i često vrebaju slonove koji prelaze rijeku ili piju vodu s ruba rijeke, rekao je predstavnik. Odrasli krokodili narastu i do 6 metara u dužinu i mogu biti teški do 748 kilograma, kako se navodi u časopisu National Geographic. Afrički slon (odrasli), usporedbe radi, ima između 2 268 i 6 350 kilograma, tako da krokodili obično ne napadaju odrasle, zdrave slonove, rekla je Marisa Tellez, suosnivačica Saveza za istraživanje krokodila u sklopu Instituta za pomorsku znanost Sveučilišta Kalifornija u Santa Barbari.

„Sa slika koje sam vidjela, krokodil je bio malo mladunče ili mladi odrasli krokodil, te zaista sumnjam da je pokušavao oboriti ozlijeđenog odraslog slona. Čini se da je to previše posla za manjeg predatora i ne ide mu u korist“, rekla je Tellez za časopis Live Science u svom e-mailu. „Naravno, uvijek ćete imati više hrabrih pojedinaca koji će napasti više nego što mogu podnijeti“, dodala je Tellet. „Također se pitam je li moguće da se radi o mladoj ženki krokodila koja je branila svoje gnijezdo od slona koji je vjerojatno hodao po njemu.“

Krokodili općenito češće ciljaju slonovi koji su mladi, bolesni ili povrijeđeni. Mrtvi slon na slici je vjerojatno bio bolestan ili povrijeđen – „možda su ga ranije napali lavovi“ – kada je naišao na krokodila, rekao je predstavnik.

Krokodili su predatori koji napadaju iz zasjede, i kada napadaju slona obično napadaju njegovu ranjivu surlu, rekla je Agata Staniewicz, koja se bavi istraživanjem krokodila i radi doktorat u Laboratoriju za bihevioralnu, akustičnu i osjetnu ekologiju Sveučilišta Bristol u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Zdrav odrasli slon (ponekad uz pomoć ostatka krda) obično se može obraniti od krokodila, premda bi mogao dobiti teške povrede surle“, napisala je Staniewicz za Live Science u e-mailu. „Ipak, povrijeđen ili bolestan slon možda nije dovoljno jak za borbu.“

Nakon borbe s riječnim predatorom, slon je možda jednostavno pao zbog povreda ili zbog iscrpljenosti, a pao je na gmaza kojeg je na smrt zgnječio, rekao je predstavnik firme Kafunta safari.

Premda ova priča ima nesretan kraj i za slona i za krokodila, mnogi strvinari u okolici su očito bili oduševljeni ishodom, napisali su predstavnici firme Kafunta safari na svom Facebook profilu.

„Sve ovo je bio ogroman i veseo obrok za desetke strvinara“, rekli su predstavnici.

S engleskog preveli i prilagodili članovi Prevoditeljske sekcije Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak

Izvor: Live Science

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17