• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

senergija

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je kako toplinu pretvoriti u električnu energiju.

Ovo otkriće može dovesti do učinkovitije proizvodnje električne energije iz topline u stvarima poput auspuha automobila, međuplanetarnih svemirskih sondi i industrijskih procesora.

Profesor strojarskog i zrakoplovnog inženjerstva, Joseph Heremans, smatra da ćemo zbog ovog otkrića moći proizvoditi više energije od topline.

Otkriće se temelji na sitnim dijelovima, paramagnonima, koji su slični magnetima i imaju svojstva magnetnih strujanja. To je važno jer kada se magneti zagriju, tada gube magnetnu silu i postaju paramagneti.

„Nekadašnja konvencionalna mudrost je bila ta da kada se magneti zagriju, ništa se ne događa“, kaže Heremans.

Znanstvenici su saznali da to nije istina pronašavši novi način dizajniranja termoelektričnih poluprovodnika koji pretvaraju toplinu u struju. Magneti imaju važnu ulogu u preuzimanju energije iz topline.

Paradoks je da, kada se magneti zagriju, oni gube većinu svojih magnetskih svojstava pretvarajući ih u svoje paramagnete. Paramagneti guraju elektrone i naprave paramagnete sakupljače održive energije.

Znanstvenici su otkrili da paramagneti proizvode takvu vrstu okreta koji guraju elektrone i da je moguće da tako prikupljaju energiju.

S engleskog preveli i prilagodili članovi Prevoditeljske sekcije srednje škole „Ivan Goran Kovačić“, Kiseljak

Izvor: sciencedaily.com

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17