ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

 bugojanski-narodni-heroji

Apsurdno, kontradiktorno, a na momente i komično. Neke su to od riječi kojima bi se mogla opisati gesta koju su na Dan državnosti BiH i ove godine napravili čelnici općinske vlasti u Bugojnu na čelu s Hasanom Ajkunićem, načelnikom općine i Vlatkom Glavašem, predsjedateljem Općinskog vijeća, Hrvata izabranog glasovima bošnjačke većine zbog čega je  dobio nadimak "bugojanski Komšić". Naime, općinsko je izaslanstvo  i ove je godine u program obilježavanja Dana državnosti odlučilo uvrstiti polaganje vijenca pred Spomen bistama trojici narodnih heroja u središtu Bugojna: Mahmutu Bušatiliji, Vojinu Paleksiću i Stipi Đereku. Ali, umjesto odavanja počasti svoj trojici narodnih heroja koji su različitih nacionalnosti, čelnici općine Bugojno izdvajaju samo jednog od njih, Mahmuta Bušatliju te cvijeće od 25. studenog stoji samo ispred njegove spomen biste.

Imajući u vidu činjenicu da su se Bušatlija, Paleksić i Đerek, rame uz rame, borili za BiH kao državu jednakopravnih naroda i građana, BiH koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska, čin čelnika općine Bugojno mogao bi se tumačiti i kao potpuno iskrivljavanje povijesti pa čak i nastavak ratne politike koju je osmislio Dževad Mlaćo, a po kojoj u Bugojnu nema mjesta ni za Srbe ni za Hrvate. Do Mlaćinih ratnih planova u Bugojnu još se uvijek  drži jer spomena i počasti u ovom gradu vrijedni su samo heroji jednog naroda.

Bugojanske Hrvate ovakav potez bošnjačkih političara u Bugojnu ni najmanje ne čudi, ali ih itekako boli što u iskrivaljavanju povijesti i poticanju politike po kojoj nebošnjacima u Bugojnu mjesta nema, ove godine sudjeluje i jedan Hrvat, pa makar on bio i "bugojanski Komšić".

(artinfo.ba/ap)

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4
  • tk elliptic davis cup turnir

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17