Šljive su upravo savršeno voće za konzerviranje kroz dulje vrijeme, a ovaj pekmez odlično paše uz kolače, kekse i mlijeko, palačinke. Imali ste priliku čitati na ArtBlogu o zdravstvenim blagodatima šljiva , a sada Vam donosimo najbolji recept za pekmez od šljiva. Uđite u zimu spremni i jedite zdravo, jer samo se to računa!
POTREBNI SASTOJCI:
• 5 kg šljiva
• 1 kg šećera (ako šljive nisu baš slatke, može maksimalno 1,5 kg)
• 2 kom limuna
• 2 dcl ruma
• 3 vanilin šećera
PRIPREMA:
1. Šljive operite pod mlazom tekuće vode, ocijedite, raspolovite i izvadite koštice.
2. U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.
3. Ostavite preko noći na hladnom.
4. Kuhajte na srednje jakoj vatri.
5. Kada je smjesa već poprilično gusta, dodajte limun oguljen i nasjeckan na tanke ploške.
6. Pred sam kraj kuhanja dodajte rum. Kuhano je kada sa kuhače pekmez pada u komadima.
7. Sipajte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica.
8. Ohlađeni pekmez pospite sa žlicom kristal šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.
Nikolina J/artinfo.ba