Slatki, sočni okus je samo jedan od razloga da šljive uključite u svakodnevnu prehranu. Glavni razlog je Vaše zdravlje. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i svega 46 kalorija na 100 g, pune su vitamina A, C i E, kalcija, magnezija, vlakana i kalija.
1. Šljive su bogate antioksidansima – jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidanasa kao i šaka borovnica
2. Šljive potiču probavu i djeluju protiv konstipacije/ zatvora jer su bogate vlaknima koja djeluju i na reguliranje kolesterola
3. Šljive su čuvari vašeg srca jer su bogate kalijem( jedna šljiva sadrži oko 113mg kalija) koji kontrolira vaš visok krvni pritisak i smanjuje mogućnost nastanka moždanog udara
4. Šljiva sadrži pigment antocijanin koji štiti stanice organizma od nastanka tumora
5. Šljive sadrže vitamin A i beta-karoten, koji su korisni u održavanju zdravog vida i sprječavanju starosne makularne degeneracije. Šljive također štite tkiva mrežnice i pružaju zaštitu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.
Nikolin J /artinfo.ba