kameni most vares

 

Ne sluteći zlo, Anka zakorači na prijelaz, znajući da je na drugoj strani čeka njen Akif...

U gradiću Varešu, koji se ugnijezdio u kotlini rijeke Stavnje na 45 kilometru od Sarajeva, postoje brojne zanimljive i lijepe narodne predaje među kojima izdvajamo legendu o starom Kamenom mostu izgrađenom između 16. i 17. stoljeća.

O ovoj kamenoj ćupriji, koji plijeni ljepotom izgleda gradnje i specifičnosti u građevinsko – arhitektonskom smislu koji je sličan stilu gradnje Starog mosta u Mostaru, posebnu pažnju zaokuplja zanimljiva priča o njenom graditelju i njegovoj želji da ostavi spomen na veliku, ali nesretnu ljubav.

Šta kaže legenda?

U to davnašnje doba rodila se ljubav između Anke, mlade i lijepe kršćanke i Akifa, naočitog mladića iz jedne ugledne i imućne muslimanske porodice.

Kazuje se kako je Akif, kao jedinac i mezimac, lako izmolio oca da mu dozvoli da oženi mladu Anku, i mimo svih običaja i pravila ondašnjeg vremena, dobio je očev pristanak. Iako se Anka bojala reakcije svojih, poslušala je svoje srce i pristala.

Momak i djevojka dogovoriše se da poslije nedjeljne mise Anka krene niz čaršiju do uskog drvenog prijelaza preko rijeke Stavnje gdje će je Akif čekati. Padala je jaka kiša i snažna bujica je smočila drveni most.

Ne sluteći zlo, Anka zakorači na prijelaz, znajući da je na drugoj strani čeka njen Akif. Drhtava noga pokleknu, Anka se okliznu i sa krikom pade u vodu. Akif, ne razmišljajući ni trena, skočio je u nabujalu rijeku koja ih nemilosrdno povukla u svoju dubinu.

Dva zlatna prstena

Očajni mladićev otac je oduvijek želio svoje bogatstvo podariti sinu, pa to i učini na neobičan način. Svoje imanje je rasprodao i tim novcem je platio gradnju Kamenog mosta preko rijeke Stavnje.

Gradeći ga sa dvije strane, na sredini ga spojiše u neraskidivu vezu baš kao što se u smrtnom trenutku spojiše i spletoše ruke Anke i Akifa. U konstrukciji mosta vješti neimari ostaviše otvor u koji Akifov otac položi dva zlatna prstena kojim je posmrtno vjenčao nesretno stradale mladence. Danas ovim mostom prelaze nove generacije mladih zaljubljenih parova.

artinfo.ba | preuzeto s portala face.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17