Prolazili su Božići, gomilali se kolači. Sve se mijenjalo, ali jedno je ostalo isto. Božićni kolači moje bake uvijek su mirisali onim istim mirisom, koji je širio nozdrve i mamio nepce. Većina tih kolača prenijela se i na mlađe generacije, ali ne zamjerite. Bakini su najbolji.
Malo sam dosađivao baki da mi otkrije recepte za svoje delicije, a baka kao baka, gdje će odbiti unuka.
Ukoliko još niste napravili popis kolača koji će krasiti ovogodišnju božićnu trpezu, možda bi neki od ovih mogli naći svoje mjesto. Starinski, a najbolji.
Salenjaci - neizostavni dio božićne trpeze. Pročitah negdje da ih zovu šarmantni hrvatski kroasani. Zapravo im taj naziv baš i odgovara.
Sastojci :
- 1 kg brašna
- 4 žumanjka
- 15 dag šećera
- pola vrećice kvasca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2,5 dcl bijelog vina
- 1/2 kg mljevenog sala
pekmez ( najbolje domaći od šljiva ) ili bestilj
šećer u prahu za uvaljati pečene
A Božić ne bi bio Božić bez šapa. Zapravo je to jedini kolač koji preživi Božić. A meni osobno, među boljima.
Sastojci :
Oblatna - uvijek se iznova čudim koliko ju voli moj otac. Tako jednostavan kolač, a opet toliko ukusna. Kroz godine mijenjao se njezin identitet, ali ona starinska se nikada nije potpuno izgubila.
-1,5 l mlijeka
-1 kg šećera
-oblatna
Štrudla - nekako me sam spomen štrudli podsjeća na maškare, jer ih je baka uvijek tada pravila, uz krofne.
-2 jaja
-kvasac
-1 šolja šećera
-100 g maslaca
-mlijeko
-600 grama brašna
-pekmez
-šećer u prahu