× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • KUIP KS

 l_e55b858650f78cb7f3748b91c90b8339.jpg

Na osnovu plana službenih kontrola Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, tijekom rujna, inspektori za hranu su izvršili inspekcijske nadzore u 25 ugostiteljskih objekata tipa ćevabdžinica na području Kantona Sarajevo. 

Službene kontrole podrazumijevale su kontrolu higijene procesa rada, analizu briseva radnih površina, opreme i pribora, te mikrobiološku kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u suradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Rezultati kontrola pokazali da su svih 68 ispitanih uzoraka gotove hrane (ćevapi, piletina, sudžukice) bili usklađeni sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, što potvrđuje njihovu mikrobiološku ispravnost i sigurnost za potrošače, priopćeno je iz KUIP-a KS.

Osim toga, od ukupno uzetih 143 uzoraka briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće zaposlenih 125 briseva, ili 87,4 posto, bilo je u potpunosti u skladu sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, dok je kod 18 briseva, ili 12,6 posto, utvrđeno prisustvo mikroorganizama (aerobne mezofilne bakterije i enterobakterije) iznad definiranih graničnih vrijednosti, za što su inspektori odmah djelovali korektivno, te izdali rješenja o otklanjanju nedostataka.

Inspektori za hranu na području Kantona Sarajevo nastavljaju redovne kontrole iz svoje nadležnosti kod subjekata u poslovanju s hranom kako bi se osiguralo da higijenski standardi u pripremi hrane budu na najvišem nivou, te da hrana u prometu bude zdravstveno ispravna, poručili su iz KUIP-a KS. 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • KUIP KS

 l_e55b858650f78cb7f3748b91c90b8339.jpg

Na osnovu plana službenih kontrola Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, tijekom rujna, inspektori za hranu su izvršili inspekcijske nadzore u 25 ugostiteljskih objekata tipa ćevabdžinica na području Kantona Sarajevo. 

Službene kontrole podrazumijevale su kontrolu higijene procesa rada, analizu briseva radnih površina, opreme i pribora, te mikrobiološku kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u suradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Rezultati kontrola pokazali da su svih 68 ispitanih uzoraka gotove hrane (ćevapi, piletina, sudžukice) bili usklađeni sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, što potvrđuje njihovu mikrobiološku ispravnost i sigurnost za potrošače, priopćeno je iz KUIP-a KS.

Osim toga, od ukupno uzetih 143 uzoraka briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće zaposlenih 125 briseva, ili 87,4 posto, bilo je u potpunosti u skladu sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, dok je kod 18 briseva, ili 12,6 posto, utvrđeno prisustvo mikroorganizama (aerobne mezofilne bakterije i enterobakterije) iznad definiranih graničnih vrijednosti, za što su inspektori odmah djelovali korektivno, te izdali rješenja o otklanjanju nedostataka.

Inspektori za hranu na području Kantona Sarajevo nastavljaju redovne kontrole iz svoje nadležnosti kod subjekata u poslovanju s hranom kako bi se osiguralo da higijenski standardi u pripremi hrane budu na najvišem nivou, te da hrana u prometu bude zdravstveno ispravna, poručili su iz KUIP-a KS. 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više