× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Najvažniji period za muslimane

 ramazan-hrana.jpg

 Nutricionist Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Maja Jonjić - Trifković kaže da tijekom mjeseca Ramazana najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost i pravilan izbor i raspored namirnica u ijeoku dana, tj. od iftara do sehura, kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sustava. 

Povodom dolaska mjeseca Ramazana, najvažnijeg mjeseca za sve vjernike muslimane, Jonjić-Trifković je priredila je niz savjeta kako da što lakše i zdravije isposte ovaj mjesec i da postignu i dodatnu fizičku obnovu organizma. 
 
Preporuke za pravilnu prehranu postača u tijeku mjeseca ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca, ali ipak, neke prehrambene preporuke su specifične tijekom ovog perioda, kaže Jonjić - Trifković. Osnovna prehrambena pravila su raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica. Ovi principi pravilne  prehrane posebno su važni tijekom mjeseca ramazana, kada se muslimani širom svijeta suzdržavaju od hrane i pića i poste od izlaska do zalaska sunca. 
  
Prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sustav također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija tijela te valja napomenuti da za rad osnovnih metaboličkih funkcija treba manje energije nego inače pa je i normalno da tijekom mjeseca posta unosite količinski manje hrane nego inače - kazala je ona. 

- Preporuke nutricionista za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za početak svakog dana. Za sehur treba kombinirati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća koje daju energiju i produžavaju osjećaj sitosti) s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće) - navodi ona. 
  
Prijedlozi idealnog obroka za sehur su, na primjer, kajgana s povrćem i posnim sirom plus domaći integralni kruh sa sjemenkama uz tzv. satricu od krastavaca i rotkvice; Salata od piletine, kuhano jaje, kuhani grah ili leća, neslani sir, kombinacija svježeg povrća i tostirani integralni domaći kruh preliven maslinovim uljem po želji. 
  
Za sehur posebnu pažnju obratiti na dovoljnu hidraciju, popijte dovoljne količine vode ili čaja kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni. Izbjegavajte konzumaciju kave za sehur, budući da je ona diuretik, tj. potiče izlučivanje vode iz tijela pa može dovesti do dehidracije. Kava, uz obavezno minimalno jednu čašu vode, preporučuje se u vrijeme iftara. 
  
Najvažnije od svega, istaknula je Jonjić-Trifković,  je ne “pretrpati” se naglo velikim količinama hrane u jednom obroku, ističe nutricionistica Jonjić-Trifković. Zbog dugog perioda posta, probavni sustav se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način. Najbolje je započeti iftar s jednom do dvije hurme ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sustav treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo. 
  
Za glavno jelo preporučuje se najprije domaća juha uz dodatak raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od nemasnog mesa i raznog sezonskog povrća kao prilog. Dodatni izvor ugljikohidrata nek bude malo riže ili krompira. 
  
Osim toga, za iftar se preporučuju čorbe s nemasnim komadima mesa u kombinaciji s mahunarkama i raznim povrćem uz šnitu domaćeg kruha od integralnog brašna. Prijedlog idealnog okrepljujućeg predjela za iftar je tradicionalna paradajz supa s crvenom lećom ili bamijom, a ako u ovo jelo dodate i crveno meso, dobit ćete nutritivno bogato glavno jelo. 
  
Nakon iftara bilo bi idealno prošetati za dodatno ubrzanje probave, a ako se zaželite deserta, nek to bude kombinacija suhog ili svježeg voća, hurme u tamnoj čokoladi, kompot po želji, bez dodanog šećera ili neka zdravija varijanta kolača, npr. umjesto jabukovače u agdi napravite osvježavajući kolač od jabuka u prhkom integralnom tijestu s brusnicama, cimetom i limunom. 
  
Za ljubitelje nešto tradicionalnijih obroka, sutlija s medom, orašastim plodovima i cimetom je također poželjan desert nakon iftara (ukoliko već u njemu niste imali neki od škrobnih izvora ugljikohidrata), a ako ne možete odoljeti tradicionalnim kolačima i slasticama, vodite se pravilom umjerenosti i učestalosti, dakle, ove namirnice nemojte konzumirati svaki dan, nego jednom do dva puta tjedno i pazite na njihovu količinu. 
  
Osim toga, nutritivno bogat, a uz to i praktičan međuobrok od iftara do sehura je i “smuti” od raznih vrsta voća po vašoj želji. Također, između iftara i sehura trudite se da u što većoj mjeri nadoknadite unos vode i tako pravilno hidrirate i pripremite svoj organizam za predstojeći post. 
  
Uz navedene preporuke, važno je u što većoj mjeri izbjegavati jako masno i prženo meso, rafinirane proizvode i proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, prešećerene deserte, kavu u vrijeme sehura (dehidracija!) i svakako, prejedanje u slijedovima visokokaloričnih obroka, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.  
  
Uz pravilnu prehranu tijekom mjeseca ramazana, iako postite, osjećat ćete se vitalno i bit ćete puni energije, a Vaš organizam će vam biti zahvalan na priuštenom “proljetnom čišćenju” od nakupljenih toksina, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Najvažniji period za muslimane

 ramazan-hrana.jpg

 Nutricionist Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Maja Jonjić - Trifković kaže da tijekom mjeseca Ramazana najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost i pravilan izbor i raspored namirnica u ijeoku dana, tj. od iftara do sehura, kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sustava. 

Povodom dolaska mjeseca Ramazana, najvažnijeg mjeseca za sve vjernike muslimane, Jonjić-Trifković je priredila je niz savjeta kako da što lakše i zdravije isposte ovaj mjesec i da postignu i dodatnu fizičku obnovu organizma. 
 
Preporuke za pravilnu prehranu postača u tijeku mjeseca ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca, ali ipak, neke prehrambene preporuke su specifične tijekom ovog perioda, kaže Jonjić - Trifković. Osnovna prehrambena pravila su raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica. Ovi principi pravilne  prehrane posebno su važni tijekom mjeseca ramazana, kada se muslimani širom svijeta suzdržavaju od hrane i pića i poste od izlaska do zalaska sunca. 
  
Prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sustav također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija tijela te valja napomenuti da za rad osnovnih metaboličkih funkcija treba manje energije nego inače pa je i normalno da tijekom mjeseca posta unosite količinski manje hrane nego inače - kazala je ona. 

- Preporuke nutricionista za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za početak svakog dana. Za sehur treba kombinirati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća koje daju energiju i produžavaju osjećaj sitosti) s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće) - navodi ona. 
  
Prijedlozi idealnog obroka za sehur su, na primjer, kajgana s povrćem i posnim sirom plus domaći integralni kruh sa sjemenkama uz tzv. satricu od krastavaca i rotkvice; Salata od piletine, kuhano jaje, kuhani grah ili leća, neslani sir, kombinacija svježeg povrća i tostirani integralni domaći kruh preliven maslinovim uljem po želji. 
  
Za sehur posebnu pažnju obratiti na dovoljnu hidraciju, popijte dovoljne količine vode ili čaja kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni. Izbjegavajte konzumaciju kave za sehur, budući da je ona diuretik, tj. potiče izlučivanje vode iz tijela pa može dovesti do dehidracije. Kava, uz obavezno minimalno jednu čašu vode, preporučuje se u vrijeme iftara. 
  
Najvažnije od svega, istaknula je Jonjić-Trifković,  je ne “pretrpati” se naglo velikim količinama hrane u jednom obroku, ističe nutricionistica Jonjić-Trifković. Zbog dugog perioda posta, probavni sustav se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način. Najbolje je započeti iftar s jednom do dvije hurme ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sustav treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo. 
  
Za glavno jelo preporučuje se najprije domaća juha uz dodatak raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od nemasnog mesa i raznog sezonskog povrća kao prilog. Dodatni izvor ugljikohidrata nek bude malo riže ili krompira. 
  
Osim toga, za iftar se preporučuju čorbe s nemasnim komadima mesa u kombinaciji s mahunarkama i raznim povrćem uz šnitu domaćeg kruha od integralnog brašna. Prijedlog idealnog okrepljujućeg predjela za iftar je tradicionalna paradajz supa s crvenom lećom ili bamijom, a ako u ovo jelo dodate i crveno meso, dobit ćete nutritivno bogato glavno jelo. 
  
Nakon iftara bilo bi idealno prošetati za dodatno ubrzanje probave, a ako se zaželite deserta, nek to bude kombinacija suhog ili svježeg voća, hurme u tamnoj čokoladi, kompot po želji, bez dodanog šećera ili neka zdravija varijanta kolača, npr. umjesto jabukovače u agdi napravite osvježavajući kolač od jabuka u prhkom integralnom tijestu s brusnicama, cimetom i limunom. 
  
Za ljubitelje nešto tradicionalnijih obroka, sutlija s medom, orašastim plodovima i cimetom je također poželjan desert nakon iftara (ukoliko već u njemu niste imali neki od škrobnih izvora ugljikohidrata), a ako ne možete odoljeti tradicionalnim kolačima i slasticama, vodite se pravilom umjerenosti i učestalosti, dakle, ove namirnice nemojte konzumirati svaki dan, nego jednom do dva puta tjedno i pazite na njihovu količinu. 
  
Osim toga, nutritivno bogat, a uz to i praktičan međuobrok od iftara do sehura je i “smuti” od raznih vrsta voća po vašoj želji. Također, između iftara i sehura trudite se da u što većoj mjeri nadoknadite unos vode i tako pravilno hidrirate i pripremite svoj organizam za predstojeći post. 
  
Uz navedene preporuke, važno je u što većoj mjeri izbjegavati jako masno i prženo meso, rafinirane proizvode i proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, prešećerene deserte, kavu u vrijeme sehura (dehidracija!) i svakako, prejedanje u slijedovima visokokaloričnih obroka, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.  
  
Uz pravilnu prehranu tijekom mjeseca ramazana, iako postite, osjećat ćete se vitalno i bit ćete puni energije, a Vaš organizam će vam biti zahvalan na priuštenom “proljetnom čišćenju” od nakupljenih toksina, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.