• LEDA 2

povratak-casnih-sestara

Stotinjak metara od Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, na lokalitetu Rupnovac, nalazi se kuća časnih sestara, objekt koji je sagrađen još krajem osmanskog perioda i u kojem je bila jedna od prvih škola u Bosni. Ta se kuća sada adaptira, izvode se unutrašnji građevinski radovi i u njoj će iduće godine, nakon više od dvije decenije, ponovo živjeti časne sestre franjevke. Sestre su u toj kući živjele i radile od 1970. do 1993. godine, objavio je Dnevni avaz.

Kuću časnih sestara na Rupnovcu u podnožju Samostana Duha svetoga u Fojnici ovih dana su posjetili zamjenica provincijalne predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije, sestra Lidija Jurišić, sestra Simplicija Budimir, predstojnica časnih sestara Samostana u Fojnici, i fra Miro Relota, franjevac Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Zadovoljni su urađenim.

"Za nas, sestre i ljude ovog kraja, ova kuća mnogo znači. Početkom sedamdesetih godina franjevci iz Samostana ustupili su ovu kuću nama, radile smo u bolnici, Domu zdravlja i u Franjevačkom samostanu u Fojnici. Zahvaljujući fratrima Samostana provincije Bosne srebrene, zajedno sa provincijalom, fra Lovrom Gavranom, ova kuća je sačuvana i ponovo se obnavlja", pojašnjava sestra Lidija Jurišić, zamjenica provincijalne predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije.
Dodaje kako žele otvoriti vrata kuće i svim ljudima dobre volje.

"Želimo živjeti ovdje, djeliti sudbinu s ljudima ovog kraja. Jednostavno, želimo živjeti svoju karizmu ovdje, želimo raditi s djecom i mladima. Naša karizma je odgoj mladih, rad u školama kroz naše susrete. U kući ćemo imati i jednu dvoranu za rad sa mladima, a to nam je glavni cilj", kaže Lidija Jurišić.

ap|artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi
  • LEDA

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

  • LEDA

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17