× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
Ecos
kiseljak open
  • Foto

grom crkva spomenik 22 oblj

Hrvatski branitelji iz ove župe ginuli su na svim ratištima u BiH, a lipnju 1993. proživjeli su najteže trenutke obrane svojega kraja

     Misom zadušnicom u župnoj crkvi Imena Marijina te polaganjem vijenaca i molitvom koju je pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata župe Gromiljak  i ove, prve nedjelje u lipnju obilježen je Dan hrvatskih branitelja ove župe. Njih 49 u proteklom Domovinskom ratu položilo je živote na oltar Domovine. Među prvima koji su stradali u obrani BiH od srpskog agresora su Milenko i Mirko Barbić, obojica iz Gromiljaka. Prvi na jajačkom bojištu, a drugi kao pripadnik saniteta u Sarajevu. Iz Gromiljaka je i jedan od istinskih heroja Domovinskog rata Željko Bencun Strijelac koji je stradao na kupreškom bojištu stvarajući uvjete za konačan slom srpske agresije i prestanak ratnih sukoba u BiH.  Iz Gromiljaka je i 14 godišnji Goran Drmač, jedna od prvih žrtava agresije Armije R BiH na Kiseljak  te Luca i Ana Barbić, starice koje je Armija R BiH žive spalila u Šćitovo Polju u agresiji  na Fojnicu početkom srpnja 1993.

IMG_4946_Kopiraj.JPG

Osim sjećanja na poginule hrvatske branitelja Gromiljaka, Dan sjećanja prilika je prisjetiti se i obrane ovog dijela općine Kiseljak, bitki koje su bile ključne i za obranu Lepeničke doline.  Jedan od najozbiljnijih i najopasnijih pokušaja zauzimanja i presijecanja teritorija općine Kiseljak dogodio se krajem travnja 1993. godini. Napadima  pripadnika Trećeg korpusa Armije R BiH iz pravca Visokog preko sela Gomionica do kojeg je prethodno izgrađena  kvalitetna putna komunikacija kojom je ovo selo u općini Kiseljak povezano s općinom Visoko, pokušao se presjeći teritorij općine radi potpunog zauzimanja.  Iz Gomionice se  s lakoćom  kontroliralo  Fojničko raskrižje i naselja koja mu gravitiraju, od Gromiljaka preko Luga prema Fojnici do Jehovca prema Busovači. U navedenim naseljima  u to je vrijeme boravilo nekoliko tisuća Hrvata. U slučaju da je Armiji R BiH uspjelo presjeći slobodnu teritoriju općine Kiseljak na navedenom potezu, odnosno zauzeti gore spomenuta naselja,  Kiseljak bi se teško obranio od agresije Armije  R BiH. Postrojbe HVO-a uspijeva presjeći komunikaciju između Visokog i Gomionice i na taj način otkloniti u to vrijeme najveću opasnost po Hrvate u Kiseljaku . Važno je spomenuti i kako ovu kao i sve druge vojne akcije,  iz neposredne blizine prate i pripadnici međunarodnih vojnih snaga, Kanadskog bataljuna UNPROFOR-a. Na sastanku kojeg su imali dan poslije akcije u Gomionici u Zapovjedništvu HVO-a,  pripadnici UNPROFOR-a nisu imali niti jednu primjedbu na akciju koju su izvele postrojbe HVO-a. Zaključuju da su pripadnici HVO-a profesionalno  pristupili operaciji, uspkos činjenici da su pripadnici mirovnih snaga koji su cijelo vrijeme stacionirani u Kiseljaku, radili kao i u većini drugih mjesta u korist muslimana i njihove Armije R BiH.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.