ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Agencija za vodno područje

vodostaji_rijeke_poplave_13.jpg

 

Oborine koje traju već nekoliko dana i koje se prognoziraju u naredna dva dana uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save u izjavi za Fenu kažu da je prethodnih dana došlo do blagog povećanja vodostaja na gotovo svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH (slijev Une i Sane, slijev Vrbasa, slijev Bosne, slijev Drine i neposredni slijev rijeke Save), dok se u naredna dva dana uslijed prognoziranih oborina očekuje dodatno povećanje vodostaja, naročito na slijevovima rijeke Bosne (slijevovi rijeka Spreče, Usore, Krivaje, Željeznice, Lašve itd.), rijeke Drine (slijev rijeke Prače) i rijeke Tinje.

-Prognozirana povećanja vodostaja na većim vodotocima ne bi trebala dovesti do većih problema, odnosno izlijevanja vodotoka iz korita. Mogu izazvati eventualna lokalna izlijevanja na bujičnim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH. Posebnu pažnju treba obratiti na bujične vodotoke na cjelokupnom slijevu rijeke Bosne, kao i na slijevovima rijeka Prače i Tinje. Prema meteorološkim prognozama, prestanak oborina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH se očekuje do kraja dana 20.07.2021. godine, nakon čega će uslijediti stabilan period bez oborina, navode iz Agencije.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko-hidrauličkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Po dostizanju vrijednosti mjerodavnog nivoa vodostaja pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Iz Agencije dodaju da treba imati u vidu da su ovo orijentacijske prognoze na osnovu projiciranih podataka padavina, što može imati utjecaj i na dostignute vrijednosti vodostaja. Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uvjeta koji se očekuju u naredna dva dana, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

-I dalje sugeriramo povećan oprez nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu sa svojim ovlastima, poručuju iz AVP Sava u izjavi za Fenu.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17