× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Budućnost pripada (že)nama 2021

danira kuhanje

U okviru projekta Budućnost pripada (že)nama 2021 koji se provodi od strane Udruge MELIOR Mostar uz podršku sredstava iz FIGAP II programa, na portalu ARTinfo.ba moći ćete u sljedećem razdoblju uživati u inspirativnim pričama poduzetnica Bosne i Hercegovine iz više industrija. Tema današnjeg intervjua je prehrana, upoznajte Daniru Šabić.

Artinfo.ba: Prošlo je više od 4 godine, otkako ste pokrenuli „Danni's Little Kitchen“, što je bilo Vaš pokretač za pokretanje takvog projekta u BiH?

Djeca i moja strast prema radu sa djecom i zdravoj hrani bila su pokretač ideje koja se kuhala u meni nekoliko godina.

Sam pokretač projekta bila je potreba za dodatnim izvorom prihoda jer sam u toku Montessori studija trebala da radim pola radnog vremena u jednoj školi besplatno i morala sam da nađem način da dodatno zaradim.

I presretna sam što se tako desilo, jer da nisam bila u toj situaciji vjerojatno bi Danni’s Little Kitchen i danas bila samo ideja i nešto što “ću pokrenuti uskoro”.

Ovim želim da poručim čitateljima da je uredu da dođemo u ovakvu situaciju jer će nam dati dodatnu snagu da se “čupamo” iz nje i tada možemo da stvorimo čuda. Naravno, to se dešava samo onda kada se ne oslanjamo na druge za pomoć, već na sebe, na svoj trud i rad.

Danira-slika-3-sa-logom.jpg

Artinfo.ba: Osim toga što organizirate školu kuhanja za djecu, organizirate i kampove za djecu, dijelite zdrave recepte i još mnogo toga, kako uspijevate koordinirati sve aktivnosti i zadatke potrebne da biste danas bili tu gdje jeste, prepoznati u javnosti kao uspješna poduzetnica koja pridonosi stvaranju zdravih navika kod djece od njihove najranije dobi?

Voljela bih reći da sve teče glatko i organizirano, ali bih lagala.

Još uvijek radim na sebi i učenju kako da bolje organizujem svoj dan i da imam određeno vrijeme za rad. Većinu radionica za javnost sam pauzirala u zadnja 2 mjeseca jer sam intenzivno radila kao konsultant na projektu Caritasa Švicarska, u sklopu kojeg smo radili na edukaciji djece u osnovnim školama u Sarajevu. Ovo je mnogo važan projekat koji će se nastaviti i naredne školske godine i vrlo sam sretna što mogu biti dijelom istog.

Također radim i u jednom privatnom Montessori vrtiću u kojem organizujem radionice kuhanja dva puta sedmično i te aktivnosti mi oduzimaju dosta vremena i energije ali u isto vrijeme mi i daju ogromnu snagu da idem dalje jer svjedočim pozitivnim promjenama na djeci, roditeljima i nastavnicima.

Artinfo.ba: Možete li nam reći malo više o Vašoj radionici, kako izgleda, kako se mogu prijaviti polaznici, te koliko traje?

Standardna radionica kuhanja traje 1.5h, namijenjena je za grupu do 10 djece. Počinjemo sa upoznavanjem namirnica koje koristimo taj dan, pričamo o njihovom porijeklu i benefitima za naše zdravlje, zatim prelazimo na praktični dio pripreme jela tokom kojeg djeca razvijaju motoriku, koordinaciju, samostalnost i samopouzdanje.

Dok se jelo kuha ili peče, prelazimo na kreativni dio i djeca crtaju jelo i namirnice koje smo koristili.

Prijave se vrše putem naših FB i Instagram stranica ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Artinfo.ba:U okviru Danni's Little Kitchen organizirate i „Little Chef's Birthday Party“, možete li našim čitateljima reći malo više o tome?

Rođendanske zabave za mini kuhare nastale su iz mog personalnog revolta prema standardnim zabavama u igraonicama koje nisu konstruktivne i na kojima se služi vrlo loša hrana.

Naše zabave su interaktivnog i edukativnog karaktera na kojima slavljenik ili slavljenica, zajedno sa svojim gostima, pripremaju dva jela - jedno slano i jedno slatko, uče kako da naprave ukusne i zdrave slastice i zatim svi zajedno jedu, pjevaju, razgovaraju.

Artinfo.ba:Prema Vašem dosadašnjem iskustvu, koliko su djeca osviještena u Bosni i Hercegovini po pitanju zdrave prehrane?

Nedovoljno - iz razloga što ni roditelji nisu osviješteni, škole nisu osviještene, restorani nisu osviješteni. Djeca nemaju puno prilika da uče o zdravoj prehrani, zdravom načinu života koji uključuje puno više od prehrane i moj cilj je da to mijenjam i radim na sistemu koji će svima nuditi priliku da uče i poboljšavaju svoje navike.

 

Danira_slika_2_sa_logom.PNG

 

Artinfo.ba:Kako se nosite sa posljedicama pandemije, koja je „zaustavila“ cijeli svijet, jeste li promijenili svoj način poslovanja i ako jeste, na koji način?

Početkom pandemije većina nas je bila u stanju panike i neizvjesnosti i prvih par mjeseci nisam ništa radila kada su radionice u pitanju. Zatim sam shvatila da, ukoliko želim da isplivam na površinu, moram da uvedem neke promjene u poslovanju i tada sam počela da organizujem online radionice kuhanja koje su se pokazale vrlo uspješne. Radila sam sa djecom i odraslima i imala mogućnost da radim i sa onima koji ne žive u Sarajevu. Klijenti su bili iz Hrvatske, Belgije, Engleske i naravno, BiH.

Artinfo.ba:U sklopu projekta „Budućnost pripada (že)nama 2021“ Udruga MELIOR Mostar, uz podršku sredstava FIGAP II programa, provodi brojne aktivnosti između ostalog i promociju poduzetnica u industriji turizma, prehrane i obnovljivih izvora energije. Smatrate li da je ovakav vid poticaja poduzetnicama potreban i da im doprinosi za daljnji razvoj?

Apsolutno! I sama sam dio nekoliko programa i edukacija za poduzetnice i vrijednost i znanje koje dobijem su nemjerljivi. Prvenstveno stavljam akcenat na priliku za umrežavanje sa ostalim poduzetnicama iz regije, što nam omogućuje da učimo jedni od drugih ali i da stvaramo zajednicu i radimo/smišljamo nove ideje i projekte.

Artinfo.ba: Šta biste preporučili našim čitateljicama koje trenutno razmišljaju bi li se okušale u industriji prehrane, te žele pokrenuti nešto svoje, koje su karakteristike uspješne poduzetnice?

Hrabrost, upornost, strpljenje i ludost su važne karakteristike koje poduzetnice trebaju da posjeduju. Meni je trebalo dugo vremena da ideju podijelim sa svijetom i uplovim u poduzetničke vode i voljela bih da nisam čekala toliko koliko jesam. Moj savjet je da ne odlažu za kasnije, nikada nismo 100% za nešto spremni i najbitniji je taj prvi korak, a ostalo ‘’slažemo’’ usput.

Vjera u sebe je također mnogo bitna, naše okruženje je pomalo pesimistično i većina ljudi će nas savjetovati da ne izlazimo iz zone komfora. Mnogi iz dobre namjere, ali i iz vlastitog straha.

Potrebno je okružiti se ljudima sa kojima dijelimo istu energiju i potrebu za stvaranjem, promjenama. To je bila karika koja je meni falila prve 3 godine, u četvrtoj sam našla svoje ‘’pleme’’ i tada su tek stvari počele da se slažu.

Danira_slika_1_sa_logom.PNG

 

logo projek zene

„Financijski podržano iz sredstava FIGAP II programa“

                                                     

Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP II program 2017-2020), rezultat je suradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH - Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Gender Centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Program podržava Kraljevina Švedske, koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, putem razvojne agencije SIDA.“

 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Budućnost pripada (že)nama 2021

danira kuhanje

U okviru projekta Budućnost pripada (že)nama 2021 koji se provodi od strane Udruge MELIOR Mostar uz podršku sredstava iz FIGAP II programa, na portalu ARTinfo.ba moći ćete u sljedećem razdoblju uživati u inspirativnim pričama poduzetnica Bosne i Hercegovine iz više industrija. Tema današnjeg intervjua je prehrana, upoznajte Daniru Šabić.

Artinfo.ba: Prošlo je više od 4 godine, otkako ste pokrenuli „Danni's Little Kitchen“, što je bilo Vaš pokretač za pokretanje takvog projekta u BiH?

Djeca i moja strast prema radu sa djecom i zdravoj hrani bila su pokretač ideje koja se kuhala u meni nekoliko godina.

Sam pokretač projekta bila je potreba za dodatnim izvorom prihoda jer sam u toku Montessori studija trebala da radim pola radnog vremena u jednoj školi besplatno i morala sam da nađem način da dodatno zaradim.

I presretna sam što se tako desilo, jer da nisam bila u toj situaciji vjerojatno bi Danni’s Little Kitchen i danas bila samo ideja i nešto što “ću pokrenuti uskoro”.

Ovim želim da poručim čitateljima da je uredu da dođemo u ovakvu situaciju jer će nam dati dodatnu snagu da se “čupamo” iz nje i tada možemo da stvorimo čuda. Naravno, to se dešava samo onda kada se ne oslanjamo na druge za pomoć, već na sebe, na svoj trud i rad.

Danira-slika-3-sa-logom.jpg

Artinfo.ba: Osim toga što organizirate školu kuhanja za djecu, organizirate i kampove za djecu, dijelite zdrave recepte i još mnogo toga, kako uspijevate koordinirati sve aktivnosti i zadatke potrebne da biste danas bili tu gdje jeste, prepoznati u javnosti kao uspješna poduzetnica koja pridonosi stvaranju zdravih navika kod djece od njihove najranije dobi?

Voljela bih reći da sve teče glatko i organizirano, ali bih lagala.

Još uvijek radim na sebi i učenju kako da bolje organizujem svoj dan i da imam određeno vrijeme za rad. Većinu radionica za javnost sam pauzirala u zadnja 2 mjeseca jer sam intenzivno radila kao konsultant na projektu Caritasa Švicarska, u sklopu kojeg smo radili na edukaciji djece u osnovnim školama u Sarajevu. Ovo je mnogo važan projekat koji će se nastaviti i naredne školske godine i vrlo sam sretna što mogu biti dijelom istog.

Također radim i u jednom privatnom Montessori vrtiću u kojem organizujem radionice kuhanja dva puta sedmično i te aktivnosti mi oduzimaju dosta vremena i energije ali u isto vrijeme mi i daju ogromnu snagu da idem dalje jer svjedočim pozitivnim promjenama na djeci, roditeljima i nastavnicima.

Artinfo.ba: Možete li nam reći malo više o Vašoj radionici, kako izgleda, kako se mogu prijaviti polaznici, te koliko traje?

Standardna radionica kuhanja traje 1.5h, namijenjena je za grupu do 10 djece. Počinjemo sa upoznavanjem namirnica koje koristimo taj dan, pričamo o njihovom porijeklu i benefitima za naše zdravlje, zatim prelazimo na praktični dio pripreme jela tokom kojeg djeca razvijaju motoriku, koordinaciju, samostalnost i samopouzdanje.

Dok se jelo kuha ili peče, prelazimo na kreativni dio i djeca crtaju jelo i namirnice koje smo koristili.

Prijave se vrše putem naših FB i Instagram stranica ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Artinfo.ba:U okviru Danni's Little Kitchen organizirate i „Little Chef's Birthday Party“, možete li našim čitateljima reći malo više o tome?

Rođendanske zabave za mini kuhare nastale su iz mog personalnog revolta prema standardnim zabavama u igraonicama koje nisu konstruktivne i na kojima se služi vrlo loša hrana.

Naše zabave su interaktivnog i edukativnog karaktera na kojima slavljenik ili slavljenica, zajedno sa svojim gostima, pripremaju dva jela - jedno slano i jedno slatko, uče kako da naprave ukusne i zdrave slastice i zatim svi zajedno jedu, pjevaju, razgovaraju.

Artinfo.ba:Prema Vašem dosadašnjem iskustvu, koliko su djeca osviještena u Bosni i Hercegovini po pitanju zdrave prehrane?

Nedovoljno - iz razloga što ni roditelji nisu osviješteni, škole nisu osviještene, restorani nisu osviješteni. Djeca nemaju puno prilika da uče o zdravoj prehrani, zdravom načinu života koji uključuje puno više od prehrane i moj cilj je da to mijenjam i radim na sistemu koji će svima nuditi priliku da uče i poboljšavaju svoje navike.

 

Danira_slika_2_sa_logom.PNG

 

Artinfo.ba:Kako se nosite sa posljedicama pandemije, koja je „zaustavila“ cijeli svijet, jeste li promijenili svoj način poslovanja i ako jeste, na koji način?

Početkom pandemije većina nas je bila u stanju panike i neizvjesnosti i prvih par mjeseci nisam ništa radila kada su radionice u pitanju. Zatim sam shvatila da, ukoliko želim da isplivam na površinu, moram da uvedem neke promjene u poslovanju i tada sam počela da organizujem online radionice kuhanja koje su se pokazale vrlo uspješne. Radila sam sa djecom i odraslima i imala mogućnost da radim i sa onima koji ne žive u Sarajevu. Klijenti su bili iz Hrvatske, Belgije, Engleske i naravno, BiH.

Artinfo.ba:U sklopu projekta „Budućnost pripada (že)nama 2021“ Udruga MELIOR Mostar, uz podršku sredstava FIGAP II programa, provodi brojne aktivnosti između ostalog i promociju poduzetnica u industriji turizma, prehrane i obnovljivih izvora energije. Smatrate li da je ovakav vid poticaja poduzetnicama potreban i da im doprinosi za daljnji razvoj?

Apsolutno! I sama sam dio nekoliko programa i edukacija za poduzetnice i vrijednost i znanje koje dobijem su nemjerljivi. Prvenstveno stavljam akcenat na priliku za umrežavanje sa ostalim poduzetnicama iz regije, što nam omogućuje da učimo jedni od drugih ali i da stvaramo zajednicu i radimo/smišljamo nove ideje i projekte.

Artinfo.ba: Šta biste preporučili našim čitateljicama koje trenutno razmišljaju bi li se okušale u industriji prehrane, te žele pokrenuti nešto svoje, koje su karakteristike uspješne poduzetnice?

Hrabrost, upornost, strpljenje i ludost su važne karakteristike koje poduzetnice trebaju da posjeduju. Meni je trebalo dugo vremena da ideju podijelim sa svijetom i uplovim u poduzetničke vode i voljela bih da nisam čekala toliko koliko jesam. Moj savjet je da ne odlažu za kasnije, nikada nismo 100% za nešto spremni i najbitniji je taj prvi korak, a ostalo ‘’slažemo’’ usput.

Vjera u sebe je također mnogo bitna, naše okruženje je pomalo pesimistično i većina ljudi će nas savjetovati da ne izlazimo iz zone komfora. Mnogi iz dobre namjere, ali i iz vlastitog straha.

Potrebno je okružiti se ljudima sa kojima dijelimo istu energiju i potrebu za stvaranjem, promjenama. To je bila karika koja je meni falila prve 3 godine, u četvrtoj sam našla svoje ‘’pleme’’ i tada su tek stvari počele da se slažu.

Danira_slika_1_sa_logom.PNG

 

logo projek zene

„Financijski podržano iz sredstava FIGAP II programa“

                                                     

Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP II program 2017-2020), rezultat je suradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH - Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Gender Centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Program podržava Kraljevina Švedske, koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, putem razvojne agencije SIDA.“

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.