koncert-kresevskih-studenata

Završnim koncertom studenata prve godine dislociranog studija glazbene umjetnosti koji u Kreševu djeluje od akademske 2014/2015 godine, pod okriljem Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, bit će okrunjen završetak prve akademske godine. Koncert će u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kreševu 10 srpnja s početkom u 19 sati izvesti studenti, njih deset, koji završavaju prvu godinu studija zajedno s gostima članovima kreševske podružnice HKD „Napredak“. Završne ispite studenti imaju 11 srpnja, a dan uoči ispita Kreševljacima ali i svojim roditeljima, rodbini i prijateljima koncertom planiraju pokazati što su u proteklih godinu dana naučili školujući se na tri zasad otvorena smjera; općem smjeru glazbene kulture, ckrvene glazbe i orgulja te instrumentalnom smjeru klasične harmonike.

Na prvih deset studenata koji su iz Kreševa, Busovače, Bugojna, Zavidovića, Tuzle i Sarajeva, izuzetno je ponosan i maestro Frano Martinčević, tajnik studija, ujedno i profesor na smjeru crkvene glazbe i orgulja. Ovaj svjetski priznat glazbenik nakon karijere u Norveškoj vratio se u Kreševo iz kojeg vuče korijene i krenuo s projektom dislociranoj studija glazbe čiji uspješan rad će, uvjeren je, obogatiti kulturnu scenu središnje Bosne. Osim maestra Martinčevića, upravo u Kreševu kao i cijeloj središnjoj Bosni puno je talentiranih glazbenika, a studij u Kreševu prilika im je da, uz manje troškove, usavrše i školuju svoj talent.

"Uistinu sam ponosan na prvi naraštaj studenata koji uskoro završava prvu godinu studija. Ne mogu sakriti ni ponos zbog činjenice da je najbolji student Ivan Buljan, Kreševljak kojemu sam profesor", kaže Martinčević.

Popis zaslužnih za pokretanje dislociranog studija glazbene umjetnosti u Kreševu, po riječima Frane Martinčevića, tajnika studija je prililično dug. Počinje s Radojom Vidovićem, načelnikom Kreševa i Općinskim vijećem, nastavlja s profesorima studija glazbene umjetnosti, a završava s dekanom Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti prof.dr. Mariom Vasiljem i rektoricom Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Ljerkom Ostojić.

"Zaista smo imali razumijevanja od čelnika lokalne zajednice koja nam je osigurala uvjete za rad, preko redovitih profesora koji s odgovornošću pristupili poslu do čelnika Sveučilišta u Mostaru pod čijim okriljem studij djeluje", ističe tajnik dislociranog studija u Kreševu.

Za upis u novu akademsku godinu zainteresirani su studenti iz različitih krajeva BiH; Odžaka, Žepča, Zenice, Novog Travnika gdje postoji vrlo kvalitetna Srednja glazbena škola.

"Mi očekujemo da će puno naših studenata biti upravo iz Novog Travnika jer im je studij u Kreševu najbliži izbor po završetku srednjoškolskog obrazovanja. Od akademske 2015./16. godine moći ćemo upisivati i studente koji su prvu godinu završili na nekoj od glazbenih akademija u BiH. I oni od jeseni imaju mogućnost nastaviti školovanje kod nas", kaže Frano Martinčević.

Uz tri postojeća smjera, opći, crkvene glazbe i orgulja te klasične harmonike, na dislociranom studiju glazbene kulture u Kreševu planiraju uvesti i smjer kojeg još niti jedna glazbena akademija u BiH, smjer tamburice.

"Tamburica je za hrvatsku kulturnu scenu nezaobilazan instrument. Otvaranjem dislociranog studija u Kreševu naš je cilj dati doprinos razvoju kulturne scene u središnjoj Bosni i BiH, a posebice hrvatske kulturne scene na kojoj tamburica ima posebno mjesto", zaključuje Frano Martinčević, tajnik dislociranoj studija glazbene kulture u Kreševu, projekta na kojeg su podjednako ponosni i Bosna i Hercegovina.

(artinfo.ba/ap)

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17