ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevo

naida_hota_muminovic.jpg

 

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota - Muminović razgovarala je s članovima Upravnog odbora Udruženja ravnatelja sarajevskih osnovnih škola o poduzimanju mjera neophodnih tokom provođenja odgojno-obrazovnog procesa u školama, intenziviran od 26. travnja ove godine.

Konstatirano je da je neočekivano veliki broj učenika za pohađanje nastave, po online modelu.

- Svjesni smo problema i posljedica koje je donijela pandemija. Razumijemo i strahove roditelja za zdravlje njihove djece - kazala je na početku tog sastanka ministrica Hota - Muminović.

Obzirom da je omogućen povratak u školske klupe učenicima VII i VIII razreda i da se radi po kombiniranom modelu, ravnatelji su iskazali stavove da je moguće ispoštovati sve potrebne higijensko-epidemiološke smjernice i mjere za organizaciju nastave, koje je dostavilo Ministarstvo.

- To potvrđuje i činjenica da se rad u produženim boravcima odvijao kontinuirano i da, povratkom učenika razredne nastave, nije došlo do povećanja broja zaraženih - istakla je većina direktora tu konstataciju kao ključni argument, tokom današnje razmjene stavova.

Na sastanku je usaglašeno da je online nastava dobra alternativa redovnoj nastavi na kraći period da bi se osigurao kontinuitet u realizaciji nastavnog procesa u periodu pogoršanja epidemiološke situacije.

- Međutim, dužom primjenom dolaze do izražaja nedostaci koji utječu na kvalitetu online nastave i izazivaju određene posljedica po mentalno zdravlje učenika i nastavnika - jedan je od ključnih stavova sa sastanka.

Ravnatelji su podržali povratak učenika u školske klupe i istaknuli značaj i prednosti boravka i rada učenika u školi. Podržali su stav ministrice Hota - Muminović da se akcent stavi na podršku učenicima i ponavljanje gradiva, obrađenog tijekom online nastave.

S ciljem unaprijeđenja sadašnjeg kombiniranog modela nastave, ravnatelji su predložili ministrici da razmotri mogućnost realizacije kombiniranog modela, po principu pohađanja nastave u školi svaki drugi dan.

- Svjesni važnosti obaveznog, osnovnog odgoja i obrazovanja i preporuke UNICEF-a, stava smo da škole moraju biti prve ustanove koje se otvaraju i posljednje koje se zatvaraju - jedan je od zaključaka sastanka, priopćila je Služba za protokol i press KS.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17