ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
BIH

testovi_travnik.jpg

Grad Leipzig, partner općine Travnik, donirao je Zavodu za javno zdravstvo Srednjobosanske županije aparat koji će, kako je rečeno, omogućiti brže testiranje građana na koronavirus, piše FENA.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić kazao je novinarima da je donirana i medicinska oprema te da se očekuje i mobilni aparat za testiranje, ističući da je donacija vrijedna ukupno 48. 900 eura.

- Zavod za javno zdravstvo uradio je lavovski posao u borbi protiv covida-19. Ova donacija dio je suradnje koju imaju općina Travnik i grad Leipzig, u okviru 17 ciljeva održivog razvoja, a sve u borbi protiv pandemije - kazao je Hadžiermić.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš kazao je da će donirani aparat omogućiti brži proces testiranja.

- Naravno, sve što je automatski omogućava nam da maksimalno izbjegnemo eventualne greške koje se mogu desiti u manualnom radu. Mobilni PCR aparat, koji očekujemo, pomoći će nam u terenskom radu, kako bismo u kratkom razdoblju odgovorili na sve zahtjeve - kazao je on dodavši da su donirana i sredstva za edukaciju u školama, a predviđeno je, uz ostalo, angažiranje dječjih psihologa s ciljem prevazilaženja psihološkog pritiska koji je donijela pandemija.


Na upit novinara da prokomentira primjedbe građana da su domovi zdravlja limitirani brojem dnevnih uzoraka koje dostavljaju Zavodu, kao i na to da je Zavod fokusiran na komercijalno testiranje, Karakaš je kazao da ne postoji nikakva limit i da se u SBŽ-u testira i do 300 uzoraka dnevno.

- Svaka od zdravstvenih ustanova dostavlja uzorke u skladu s planom uzorkovanja. Taj plan definira prioritete, a broj jedan su hospitalizirane osobe. Zatim dolaze zdravstveni radnici, za koje postoji sumnja u zarazu, a onda građani koji imaju određene zahtjeve prema kliničkim centrima, poput onih na onkološkim odjelima. Poslije njih su osobe koje imaju određene simptome. Dakle, niti jedan uzorak nije ostavljen za sutra, već završen istog dana - naglasio je on, negirajući da se komercijalno testiranje u Zavodu obavlja testovima za koje je novac izdvojila Vlada SBŽ-a.

Kako je rečeno, trenutno u SBŽ-u ima 408 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 135 osoba hospitalizirano.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17